Mer pengar ska riktas till skolor som inte når tillräckligt höga resultat. Större resurser ska också läggas på mer personal i förskolan och mindre barngrupper.

Skolverket ska få i uppdrag att ta fram en fördelningsnyckel för att fördela resurser till de skolor som är i störst behov av dem. Det meddelade språkröret, tillika utbildningsminister, Gustav Fridolin på en presskonferens under Miljöpartiets dag i Visby.

– Det här är den största enskilda förändringen sedan kommunaliseringen av skolan på 1990-talet sa Gustav Fridolin under pressträffen.

Statistiken är tydlig över hur ojämlikheten växer i den svenska skolan. Förra året lämnade 12 700 elever nionde klass utan fullständiga betyg.

– Vi ska komma ihåg att det här är elever av kött och blod. Och det finns en mycket stor risk att många av dem kommer hamna i ett livslångt utanförskap, sa Fridolin.

I paketet ingår även att staten ska kunna sluta utvecklingsavtal med enskilda skolor som inte når tillräckligt höga resultat. Regeringen har också noterat att stödinsatser för elever med problem ofta kommer i ett sent skede när eleverna redan befinner sig i högstadiet. Nu ska insatser komma redan i förskolan och barngrupperna ska bli mindre.