Saudiarabiens kronprins och premiärminister Mohammed bin Salman. Foto: Ron Przysucha/Public Domain/Svenska Freds

Vapenexport Mellan 2015 och 2022 har Sverige sålt vapen till Saudiarabien för nästan 300 miljoner kronor. Det visar en Vapenkarta som Svenska Freds har lanserat, med information om Sveriges vapenaffärer och vapenkunder. 

Sverige var enligt fredsforskningsinstiutet Sipri den 13:e största vapenexporten mellan 2018 och 2022. Fredsorganisationen Svenska Freds har skapat en interaktiv Vapenkarta för att visa på vilka länder Sverige säljer vapen till, för hur mycket och vilken relation länderna har till Sverige. 

Svenska Freds statistik visar att att mer än en tredjedel, 36 procent, av den svenska vapenexporten 2020-2022 gick till icke-demokratier. På listan över vapenkunder med demokratiska brister finns Saudiarabien, Kuwait samt Förenade arabemiraten. 

Sedan Saudiarabien inledde kriget mot Jemen 2015 har Sverige exporterat krigsmaterial till landet för 298 miljoner kronor, enligt Svenska Freds. Sedan krigets start har miljontals människor och 11 000 barn dödats eller skadats. Miljontals har drivits på flykt och lever i fattigdom och svält.

Saudiarabien kränker dessutom mänskliga rättigheter genom offentliga avrättningar, spöstraff, tortyr och godtyckliga fängslanden, påpekar Svenska Freds. Till Kuwait, som också har stora demokratiska brister och är en del i den saudiledda koalitionen mot Jemen, har Sverige sålt krigsmaterial för 165 miljoner kronor sedan krigets början och för 89 miljoner kronor mellan 2018 och 2022.

– Det senaste årets debatt om svensk vapenexport har dominerats av frågan om vapenstöd till Ukraina och andra viktiga aspekter av den svenska vapenexporten har hamnat i skymundan. Vi hoppas att Vapenkartan kommer att hjälpa till att rikta ljuset mot Sveriges omfattande vapenexport till icke-demokratier och länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och vilka konsekvenser den exporten får, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds, i ett pressmeddelande.