Foto: Jessica Gow / SCANPIX

”Det är mycket beklagligt, försäljningen är en ren förskingring av skattebetalarnas pengar”, säger Håkan Jörnehed (V).

Den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen kommer inte att leda till att några pengar betalas tillbaka till landstinget. Det rapporterar Ekot på onsdagsmorgonen.

Det var i början av 2012 som det avslöjades att Serafen, som 2007 såldes av den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting (SLL) för knappt 700 000 kronor, hade sålts vidare till vårdföretaget Capio för åtminstone 20 miljoner kronor. Det framkom också att landstingsrådet Lars Joakim Lundquist personligen känner en av läkarna som Serafen såldes till.

Avslöjandet väckte stor debatt om de borgerliga ”avknoppningar” som kritikerna menade hade genomförts till underpris och i strid mot kommunallagen. En pressad Torbjörn Rosdahl, moderat landstingsråd, fattade då det ovanliga beslutet att utreda om det skulle vara möjligt att få ut mer pengar från försäljningen.

Så blir det nu inte, vilket Vänsterpartiets Håkan Jörnehed menar är mycket beklagligt:
– Det här året började med skandalen om Serafen och året slutar med skandalen. I grund och botten handlar det här om att man har förskingrat skattebetalarnas pengar.

– Ytterst är det allianspolitiken som har genomfört den här affären, och det är de som bär ansvaret. Men helt plötsligt är det ingen bland dem som vill bära det ansvaret, vem tog beslutet och hur gick det till?

Jörnehed säger att Vänsterpartiet ska undersöka om det finns något annat att göra om det nu inte är möjligt att få tillbaka pengarna. En förundersökning om försäljningen av Serafen som inleddes tidigare i år skulle ha varit klar i december. Den har nu skjutits upp till nästa år.
– Ur mitt perspektiv är det positivt att utredningen har dragit ut på tiden. Det innebär att man gör en rejäl genomgång och flera personer har också kallats på polisförhör. Det här är en historia som kommer att fortsätta under en lång tid framöver, säger Håkan Jörnehed.

Dagens Arena har på morgonen sökt Torbjörn Rosdahl för en kommentar. Hans pressekreterare har dock ännu inte återkommit.