Inkomstgapet mellan hög- och låginkomsttagare inom vården ökar. I snitt tjänar en distriktsläkare 45 600 kronor mer i månaden än en medicinsk sekreterare, skriver tidningen Vision.

Sedan år 2000 har distriktsläkarnas löner ökat med 26 000 kronor. 2013 tjänade en distriktsläkare i snitt 68 800 kronor i månaden. Samtidigt har lönerna för de medicinska sekreterarna bara ökat med 8000 kronor under samma period. Snittlönen för en medicinsk sekreterare var 2013 23 200 kronor.
– Vi är en bortglömd yrkeskategori som inte prioriteras av arbetsgivaren. Lönen är extremt låg utifrån det jobb som görs. Det är fruktansvärt tråkigt att vårt arbete värdesätts så dåligt, säger Susanné Martinsson till tidningen Vision, som är medicinsk sekreterare på Kalix sjukhus och tjänar 21 800 kronor i månaden efter 27 år i jobbet.

Tidningen Vision har också granskat regionala skillnader i löner. I Halland har distriktsläkarnas löner stigit med 10 900 kronor sedan början av millenniet. Samtidigt har lönerna för de medicinska sekreterarna ökat med 2000 kronor. Utvecklingen är nästan identiskt i Västmanland, som betalar landets bästa distriktsläkarlöner, men också de lägsta lönerna till medicinska sekreterare. En förklaring till de höga distriktsläkarlönerna är att yrket är ett bristyrke, menar Läkarförbundet.

Enligt tidningen skiljer det sig väldigt lite mellan de medicinska sekreterarna som tjänar minst och mest.
– Medicinska sekreterare hanteras inte som individer. Idag har man inte betalt för att vara arbetsplatsens stjärna, man får nöja sig med äran, säger Kjell Svahn, ombudsman på fackförbundet Vision.