I dag avslöjade Socialdemokraterna landets kanske sämst bevarade politiska hemlighet på DN Debatt. Partiet kommer att gå till val på eget valmanifest – och är redo att samarbeta brett.

Allt sedan Miljöpartiet bytte språkrör till Gustav Fridolin och Åsa Romson har flörtandet med Socialdemokraterna – och vice versa – skett för öppen ridå. I dagens debattartikel slår Stefan Löfven och Carin Jämtin fast att MP är Socialdemokraternas naturliga samarbetspartner framöver. Tillsammans har de under året varit jämnstora med alliansens fyrklöver i opinionen. Vänsterpartiet blir ett naturligt stödparti för en sådan regering, men som opinionsläget ser ut för närvarande krävs det ännu en samarbetspartner. Och i dag skickar Socialdemokraterna ut en inbjudan till Folkpartiet och Centerpartiet.

Dagens besked från Löfven och Jämtin är ingen överraskning, men det kan vara spiken i kistan för blockpolitiken som styrt det politiska samtalet de senaste åtta åren. Det är en cementering av det politiska läget som kommer att saknas av få. Enligt en opinionsundersökning från Ipsos/DN i somras svarade endast 33 procent av väljarna att de tycker att partierna bör bilda block före valet med gemensam politik och ett gemensamt program.

Den senaste mandatperioden har inte heller talat för dagens politiska blockuppdelning. Den borgerliga minoritetsregeringen har sedan valvinsten 2010 fått kritik för att möten i riksdagens utskott ställs in på grund av brist på förslag från regeringen. I stället har alliansen intagit en förvaltande snarare än en regerande  position. Väljarna ser hur Sverige står inför en rad utmaningar: massarbetslöshet, ett privatiseringshaveri inom välfärden och en klimatomställning som inte kan låta vänta på sig. Samtidigt trampar det politiska arbetet vatten.

Folkpartiet och Centerpartiet svarar i dag inte helt oväntat Socialdemokraternas invit med kalla handen. Allra längst går Annie Lööf som med ungdomsförbunds-retorik proklamerar att hon “hatar tre saker: socialism, arrogans och män som inte tar ett nej för ett nej”. Fram till valet måste givetvis alliansens fyra partier uppvisa en enad front, men bakom fasaden lär det pågå febril aktivitet – om inte annat så av ren självbevarelsedrift. Centerpartiet och Kristdemokraterna har länge haft klara problem med att hålla näsorna ovanför riksdagsspärren. Men även Folkpartiet har gjort ett svanhopp i opinionen och seglar mot rekordlåga siffror.

Gör de tre stödhjulen till Moderaternas alliansregering usla valresultat nästa höst kommer deras partiledare sitta löst. Mycket inom politiken handlar om något så mänskligt som personkemi. Med nya partiledare kan nya lojalitetsband knytas – och det politiska landskapet ritas om. Det vore på tiden.

I Norge har de borgerliga partierna bildat regering med högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Och i de senaste svenska opinionsundersökningarna har Sverigedemokraterna varit det tredje största oppositionspartiet.

En socialdemokratiskt ledd regering skulle vara en garant för att Sverige inte följer Norges väg. Frågan är vilken väg de borgerliga partierna kommer att välja i framtiden.