Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD). Foto: Kristdemokraterna/Flickr
Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD). Foto: Kristdemokraterna/Flickr

Europarlamentarikern Lars Adaktusson (KD) röstade fel i en omröstning gällande HBTQI-personers rättigheter. “Intentionen var att rösta för”, säger hans pressekreterare.

Under tisdagen skedde en omröstning i Europaparlamentet om grundläggande rättigheter inom EU. Anna Hedh (S) riktade hård kritik mot att representanterna från Moderaterna la ner sina röster och att Kristdemokraterna röstade nej till resolutionen som helhet.

Särskilt skarp kritik fick Lars Adaktusson (KD), som röstade nej till en paragraf som handlade om att varje EU-land bör ge grundläggande skydd till HBTQI-personer. Men tanken var att rösta ja.

– Hans intention var att rösta för, nu har vi gått in och ändrat detta i efterhand. Det framgår av hans blogginlägg som han skrev i går att hans avsikt var att rösta för den delen, säger Adaktussons presskontakt Martin Källstrand.

Han säger att det “ganska ofta” händer att europaparlamentariker röstar fel och att det därför finns ett system för att ändra röstningen i efterhand.

Rapporten fick stöd trots att EPP, den kristdemokratiska gruppen i Europaparlamentet där både Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, la ner sina röster eller röstade nej.

– Man tror knappt det är sant när röstlistorna visar hur M och KD röstade i de känsliga frågorna om både asylsökandes och HBTQI-personers rättigheter och om Köpenhamnsmekanismen, säger Anna Hedh.

Lars Adaktusson skriver på sin hemsida om varför han röstade nej till resolutionen i sin helhet:

– Anledningen är att den (EPP-gruppens linje reds. anm) utgår från subsidiaritetsprincipen, det vill säga den för kristdemokratin helt centrala premiss att EU inte ska syssla med frågor som bättre kan avgöras i respektive medlemsländer.

Anna Maria Corazza Bildt (M) valde att lägga ner sin röst.

– Resolutionen innehöll en hel del som jag tycker ska bestämmas av EU-länderna själva, till exempel mammaledighets- och kvoteringslagstiftningen. Dessutom ville man lägga in ytterligare en mekanism för att granska hur väl EU-länderna lever upp till de grundläggande kraven, vilket jag är emot. Parlamentet ska inte vara en domstol, säger hon.

EPP-gruppen har lagt fram en alternativ rapport till resolutionen som de röstade nej till eller avstod från att rösta om.