Bild: Flickr/ Joopey
Bild: Flickr/ Joopey

Krissituationen på Karolinska sjukhuset i Solna är det heta ämnet inför Stockholms landstings budgetomröstning på onsdag. S lägger 300 miljoner kronor mer på sjukvården i sin budget.

Dagens Arena har tidigare rapporterat om de hundratals sjuksköterskor, minst 300 miljoner och 160 vårdplatser som Karolinska universitetssjukhuset i Solna saknar när året nu lider mot sitt slut.

Onsdag, dagen för Stockholms landstings budgetomröstning, närmar sig och Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot alliansens styrning av sjukvården. Partiet menar att alliansen inte gör något trots uppenbara fel i ersättningssystemen till sjukhusen och en allt större brist på personal och vårdplatser.

Socialdemokraternas budget satsar runt 300 miljoner kronor mer på sjukvården, än alliansens.

Det moderata landstingsrådet Torbjörn Rosdahl tycker att situationen på Karolinska är oacceptabel, men är också förvånad att Socialdemokraterna inte tagit hans utsträckta hand om samarbete. ”De vill bara hugga”, säger han till SvD.

– I den moderatledda alliansens budget utlovas en platsgaranti inom barncancervården men det saknas helt förslag om hur det ska genomföras. Stockholms moderatstyrda landsting lider inte brist på ord, utan på ansvar och långsiktiga lösningar, skriver Erika Ullberg, Socialdemokraternas gruppledare och oppositionslandstingsråd, i ett pressmeddelande.