Bild: Riksdagen och Flickr/vonderauvisuals
Bild: Riksdagen och Flickr/vonderauvisuals

»Alliansen och SD betalar hellre hundratals miljoner i böter till EU än skapar ordning och reda på arbetsmarknaden«, säger ordförande Fredrik Olovsson (S), efter omröstningen i finansutskottet.

På torsdagsförmiddagen röstade finansutskottet om regeringens förslag om krav på schyssta villkor i offentlig upphandling. Regeringen vill att upphandlande myndigheter ska kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester.

Som lagstiftningen ser ut i dag bidrar det offentliga till social dumpning – seriösa företag med goda arbetsvillkor konkurreras ut av företag som dumpar lönerna.

– Titta exempelvis på situationen i taxibranschen där det offentliga står för 50 procent av köpen. Vissa förare tjänar så lite som 27 kronor i timmen, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) under en presskonferens i maj när han presenterade förslaget.

Men alliansen har konsekvent sagt nej. Och senare sållade sig Sverigedemokraterna till den borgerliga linjen.

– Det är orimligt att Sverige ska vara ett land som använder skattepengar till lönedumpning. Vi är det enda landet i Norden som inte står upp för lika villkor för alla. Här blir det fortsatt fritt fram att lönedumpa, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Han menar att regeringens krav på kollektivavtalsenliga villkor är nödvändiga för att uppfylla EU:s krav. Det är nämligen ett direktiv från EU som ligger till grund för den nya lagstiftningen. När det nu verkar som att inga krav på schyssta villkor kommer att ingå i den nya lagstiftningen riskerar Sverige böter på hundratals miljoner kronor, påpekar Olovsson.

– Alliansen och SD betalar hellre böter till EU än skapar ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Fredrik Olavsson.

Den 30 november röstar riksdagen om finansutskottets förslaget. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta för sitt förslag.