Stormvarning från Kina, Gunnar Lindstedt, Natur och Kultur Foto: Ninni Oljemark

Recension Inkännande människoöden och en fördjupad bild av utvecklingen. Mats Wingborg har läst en ny bok om världens nya supermakt.

Vänsterns största internationella besvikelse är kanske Nicaragua. Förhoppningarna var stora när sandinisterna tog över makten för över fyrtio år sedan. Sedan dess har det mesta gått fel. Demokratin är nedmonterad och landets ledning förföljer den politiska oppositionen.

Hur ser nyliberalismens största besvikelse ut? Möjligen Kina. Enligt det nyliberala schemat ska en nation som öppnar för privat ägande och marknadsekonomi också bli mer demokratiskt och tolerant, men utvecklingen i Kina har tvärtom gått i motsatt riktning.

Några scener ur Lindstedts välskrivna bok etsar sig särskilt fast i minnet

En nattsvart skildring av denna förskjutning är Gunnar Lindstedts nya reportagebok ”Stormvarning från Kina”. Lindstedt har lång erfarenhet av Kina och har rest och vistats i landet sedan mitten av 1970-talet. Han har lärt känna många personer och har flera kinesiska vänner som han har följt under alla år. Det som gör hans bok unik är att han lyckas binda samman sina personliga upplevelser med en analys av Kinas utveckling och nuvarande struktur. Som läsare blir man djupt involverad i en rad personliga öden. Man sitter på helspänn och undrar över hur det ska gå för Na, som växte upp i en splittrad familj under kulturrevolutionen, och hennes flickvän Lei som funnit varandra på ett lesbiskt chattnätverk. Nästan utan att man märker det lär man sig helt andra saker om Kina; om ökade klassklyftor, miljöförstöring, förföljelse av minoriteter som de muslimska uigurerna, folkbokföringssystemet hukou som används för att diskriminera människor från landsbygden som jobbar i städerna, repressionen mot oliktänkande och om alla småbönder som blir bortkörda från sin mark för att staten vill bana väg för nya industrier.

Några scener ur Lindstedts välskrivna bok etsar sig särskilt fast i minnet. Till exempel berättelsen om när en svart Volkswagen Magotan i hög fart styr in på universitetsområdet vid Hebeiuniversitetet i Baoding. Den manlige studenten som sitter vid ratten kör först på flera personer, varav en dör. Sedan stannar han, stiger ur bilen och deklarerar högt: ”min pappa är Gang Li”. Då vågar ingen ingripa. Gang Li är en partipamp och sådana står utanför lag och rätt. Efter händelsen blev uttrycket ”min pappa är Gang Li” ett ironiskt, men talande skämt i folkmun.

Den som kritiserar kinesiska partiföreträdare riskerar att råka illa ut. Det kan till och med vara livsfarligt. Den yttersta partiledningen har inte bara politisk kontroll över landet, de utnyttjar också sina positioner för att tillskansa sig själva och sina familjer gigantiska förmögenheter. Ibland har de tjänat pengar genom eget företagande, i andra fall har de gynnat sina barns företag. Högst upp i landets hierarki befinner sig Xi Jinping, generalsekreterare i kommunistpartiet och landets president. Lindstedt berättar att även Xi Jinping har skaffat sig en förmögenhet på 1,5 miljarder dollar genom affärer. Den utländska reportern på Bloomberg som avslöjade detta sommaren 2012 fick både sparken från sitt jobb och blev utvisad ur landet.

Repression, hot och övervakning utgör fundament i kommunistpartiets maktarsenal. Ett annat instrument är censur. Ungdomar som växer upp i Kina i dag måste plugga mer eller mindre dygnet runt om de ska ha en chans att ta sig vidare i utbildningssystemet. Samtidigt undanhålls de grundläggande kunskaper om Kinas moderna historia. Nas flickvän Lei har fått sin utbildning i Handan. Hon söker också mycket information på sin mobil och är expert på att hitta gulliga filmklipp med hundar och katter, men hon har inte hört talas om massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Efter att ha slagit igen pärmarna till Lindstedts ambitiösa och djuplodande bok på nästan 400 sidor är det två känslor som stannar kvar. Man blir förfärad över den nästan kusliga beskrivningen av det kinesiska samhällets förvandling, men också djupt berörd av de kärleksfulla och inkännande skildringarna av olika människoöden.

Mats Wingborg

Fakta om boken: Stormvarning från Kina, Gunnar Lindstedt, Natur och Kultur, 2023.