Alice Teodorescu Foto: Frankie Fouganthin.
Alice Teodorescu Foto: Frankie Fouganthin.

Flera ledarskribenter på GP har sagt upp sig i protest mot att den liberalkonservativa debattören Alice Teodorescu tillträtt som politisk redaktör.

Flera anställda ska ha sagt upp sig från Göteborgs-Posten i samband med att den nya politiska redaktören Alice Teodorescu tillträdde den första mars. Det skriver GT.

En av de anställda är Gert Gelotte som tidigare sagt att rekryteringen av Teodorescu skett helt utan förankring med den övriga ledarredaktionen. Han menar också att tillsättandet av Teodorescu innebär en tydlig högervridning av tidningen.
– Jag kan inte tänka mig att samarbeta med Alice Teodorescu, hon tillträdde i går och är en känd konservativ skribent. Jag är socialliberal och jag har skrivit på GP:s ledarsida i 11 år som det. Ägaren har naturligtvis rätt att byta politisk färg på tidningen, men de har inte rätt att byta politisk färg på mig, säger han till GT.

Enligt honom har beslutet att anställa Alice Teodorescu retat upp fler kolleger och orsakat flera uppsägningar.
– Det går inte att kompromissa här. Det är blandade känslor att sluta så här, lite sorgligt. Det var inte så här jag hade velat sluta, men givet omständigheterna är detta bättre än att jag och Alice ska ha legat i krig med varandra i fyra månader tills jag slutar, säger Gert Gelotte som jobbat på GP sedan 1975.

En annan som hoppat av är Malin Lernfeldt som har jobbat på GP:s ledarredaktion i elva år. På måndagen sjukskrevs hon av sin läkare.

Enligt Gert Gelotte befinner sig GP i kris.
– Det är oerhört svårt att svara på hur framtiden blir. GP befinner sig i djup kris, både journalistiskt och ekonomiskt. Det vore sorgligt om man inte reder ut det, men jag vet inte. Alla som läser GP kan lägga märke till krisen, tidningen är mycket mager, säger han.

GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein tycker inte att rekryteringen av Teodorescu innebär att GP bytt politisk inriktning. Hon håller inte heller med om att tidningen befinner sig i kris.
– Våra medarbetare har rätt att ha vilka uppfattningar de vill och säga vad de vill. Våra läsare uppskattar tidningen, jag har dagligen läsarkontakt med folk som uppskattar det vi gör i papperet och digitalt, säger hon.

GP har skakats av flera bråk på senare tid. Så sent som i november gick fackklubben ut offentligt och sa att de saknar förtroende för chefredaktören Cecilia Krönlein. När nyheten om rekryteringen av Alice Teodorescu kom i mitten av januari skickade ledarskribenterna ett internt mejl till samtliga kollegor som kraftigt kritiserade beslutet.