En av de mest högljudda DÖ-kritikerna är förfärad över M-ledarens uttalande om att vilja cementera decemberöverenskommelsen. “Man kan tro att min partiledare inte är riktigt klok”, säger Finn Bengtsson.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att ersätta den havererade decemberöverenskommelsen med lagstiftning. En av de mest högljudda DÖ-kritikerna, riksdagsledamoten Finn Bengtsson, är rasande när Dagens Arena når honom.

– Jag är faktiskt helt förfärad. Man kan tro att min partiledare inte är riktigt klok och det vill jag inte tro. Man tar i med alla otillbörliga maktmedel man har, säger han.

Efter att decemberöverenskommelsen föll i samband med Kristdemokraternas riksting valde de DÖ-kritiska rösterna inom Moderaterna att tona ner sin seger för att stärka partistyrelsen, berättar Finn Bengtsson.

– Att man då efter stämman går ut med detta. När vi som ombud inte finns där och inte kan ventilera inom partiet på ett öppet sätt. Och dessutom tar det hela längre, nu vill partistyrelsen närmast ändra i grundlagsskyddet utan att förankra med riksdagsgruppen. Det är ännu värre, säger Finn Bengtsson.

– Jag är ledsen för Kinberg Batras skull. Hon försvagar sin position som hon hade stärkt något efter partistämman, fortsätter han.

Han är dock osäker på om partiledaren ens förankrat detta med partistyrelsen.

– Man undrar hur hon tänker egentligen? Vi var överens om att det inte var lämpligt att sluta decemberöverenskommelsen utan att prata med riksdagsgruppen. Nu ska vi lagstifta fram denna odemokratiska process? Hon skiter fullständigt i oss och kör över oss en gång till. Man har inte lärt sig någonting, säger han.