Elisabeth Antfolk, Kommunal.

corona Undersköterskan och fackliga företrädaren Elisabet Antfolk företräder 3 700 anställda i privat äldreomsorg i Stockholm. Och hon delar inte alls ansvarige politikerns bild av att det finns skyddsutrustning för de som arbetar med smittade.

Fackförbundet Kommunal och personal inom äldreomsorgen har på flera håll i landet slagit larm om brist på skyddsutrustning och avsaknad av rutiner för att hantera coronasmittade äldre.

I Stockholm, där smittan är som mest utbredd, uppgav ansvarig politiker, äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) tidigare veckan att det finns skyddsutrustning att tillgå för de som arbetare med smittade äldre:

»Den information jag har är att all personal som träffar smittade eller misstänkt smittade har tillgång till utrustning« skrev Erik Slottner i ett mejlsvar till Dagens Arena.

Det här stämmer inte överens med den bild som Elisabeth Antfolk, sektionsordförande för Privat vård och omsorg inom Kommunal i Stockholm, har:

– Inte alls, skulle jag säga. Jag hör också Erik Slottner prata på tv och ibland undrar jag hur vi kan veta så olika saker. Vi är Kommunals företrädare och det är oss de ringer till när vi inte har skyddsutrustning. Vi får frågor som: min arbetsgivare har köpt simglasögon till mig, kan jag arbeta med dem?

Läs också: Ansvarig politiker ifrågasatte krav på arbetskläder

Kraven på hemtjänst är också snabba när det gäller omställning:

– Regioner hör av sig och säger att man skickar hem covid-sjuka inom 24 timmar från sjukhusen, då måste den hemtjänsten anpassa sig snabbt.

Hon ger en bild av läget just nu, som hon och andra fackliga företrädare har fått genom att de senaste dagarna ha pratat med privatanställd hemtjänstpersonal i olika delar av Stockholm, som Vällingby, Spånga, Skärholmen och Hagsätra.

– Smittan finns inte överallt ännu. Där smittan ännu inte finns, finns i viss mån skyddsutrustning, men i väldigt liten utsträckning. Där smittan kommit in är det istället hysteriskt, för där blir man snabbt utan skyddsutrustning – det går åt så fort. Munskydd är den stora bristen, säger Elisabeth Antfolk.

Fackföreträdarna sökte upp hemtjänstanställda vid deras verksamhetsenheter och överlämnade påsar med en chokladbit och handsprit, och en lapp med frågor om hur de anställda har det på jobbet. På så sätt ville man uppmuntra hemtjänstpersonal att kontakta facket.

Ett initiativ som äldreborgarrådet Erik Slottner nämnde för Dagens Arena handlar om att ha särskilda grupper, så kallade corona-team, som arbetar särskilt inriktat mot de äldre som har smittan.

»Flera stadsdelar och privata utförare har infört rutiner om att särskilda team eller personer ska handha smittade eller misstänkt smittade för att begränsa smittspridningen« skrev Erik Slottner i sitt mejlsvar.

Men enligt Elisabeth Antfolk är det ytterst sällsynt med så kallade coronateam.

– Det här är verkligen inte utbrett överhuvudtaget. Jag har inte hört om något initiativ om coronateam i den privata omsorgen. På ett ställe, en arbetsgivare som driver äldreboenden, har jag hört att man håller på med det här.

Läs också: Hälften inom hemtjänsten uppger brist på skyddsutrustning

Däremot är ett sådant team en väldigt god idé, menar Elisabeth Antfolk, eftersom det går ut på att en avgränsad grupp med några undersköterskor tar hand om alla coronasmittade äldre. På så sätt minskar smittorisken.

– Ett av hemtjänstens stora problem nu är att det är så många som jobbar hemma hos de äldre. Den stora mängden människor som är inne och jobbar är en risk i sig, och när nu så många är sjuka i personalen så måste man ta in ännu fler, säger hon.

Häromdagen gav Arbetsmiljöverket facket rätt efter att de lagt skyddstopp på ett boende hos företaget Serafen, för att få rätt till munskydd och visir vid vård av coronasmittade. Kommunal menar att beslutet »definitivt« bör ses som prejudicerande. Men Stockholms stad har valt att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

– Vi anser i slutänden att det här är en värderings- och människosynsfråga. Arbetsmiljöverket har talat om vilken skyddsutrustning som gäller. Och Stockholm stad, den största arbetsgivaren, säger att vi inte är värda det munskyddet, säger Elisabeth Antfolk.

Om kommunen inte väljer att gå på Arbetsmiljöverkets linje kommer facket att agera, menar hon

– Vi föreställer oss att om Stockholm inte väljer att gå ut heltäckande med besked om att »nu använder vi munskydd« kommer Kommunal behöva gå ut och lägga nya skyddstopp.