Cas Mudde, socialdemokrati, nativism, högerradikala partier, Sverigedemokraterna,
T h Cas Mudde under ett panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm nyligen. T v: Förstamajtåg i Stockholm 2011. Bilder: Anders Löwdin och Sara Charlotte Wahlström.

radikalhöger Den nederländske forskaren Cas Mudde är ett känt namn i debatten kring högerextremism och populism. I veckan besökte han Stockholm och talade med Dagens Arena om vad Socialdemokraterna gör för fel när de försöker vinna tillbaka SD-väljare. Dessutom kritiserar han politiker som ger sig in i kulturkriget: Det gynnar bara radikalhögern.

– Den mesta antifascismen är ihålig – den står inte för något.

Orden är den kände statsvetaren Cas Muddes. Han kritiserar ihålig retorik som målar ut fienden som ett hot – istället för att fokusera på det egna alternativet. Vi återkommer till det.

Cas Mudde är i Stockholm för ett samtal med Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson om en rapport som han är medförfattare till. Den handlar om varför socialdemokratiska partier gör fel som försöker locka väljare som röstar på radikalhögern, genom att själva föra mer invandringskritisk politik.

För det första hävdar Cas Mudde att det inte stämmer att Socialdemokraterna främst förlorar väljare till Sverigedemokraterna, och motsvarande radikalhögerpartier. Dessutom menar han att strategin är felaktig för att locka tillbaka de här väljarna.

– Vad är logiken? Om nativistiska värden är väldigt viktigt för mig som väljare, varför skulle jag föredra S framför SD? SD gör det mycket bättre, säger Cas Mudde när Dagens Arena träffar honom i en hotellobby i centrala Stockholm.

Valun för senaste riksdagsvalet i Sverige visar att Sverigedemokraterna är det enskilda parti som Socialdemokraterna förlorar flest väljare till. Är det här något som motsäger Cas Muddes teori?

– Nej, jag tycker att det låter som en märkligt liten andel. Men även om Sverigedemokraterna tog den största andelen av Socialdemokraterna i valet, vilket inte är fallet i många val som vi har undersökt, så tänker jag inte att de här väljarna är de viktigaste att vinna.

Istället, menar Cas Mudde, borde Socialdemokraterna försöka nå de unga väljarna.

– Socialdemokraternas väljare är extremt gamla, de måste nå de unga för att överleva. För många unga väljare i Europa är Socialdemokraterna synonymt med makten. Och med nedskärningar.

Det här måste partierna ändra på, menar Cas Mudde.

– I vilket fall så handlar det om en trade off; om Socialdemokraterna satsar på att locka tillbaka väljarna som gått till SD, kommer det att hindra dem från att nå andra väljargrupper. Förutom att det kommer vara svårt att få tillbaka SD-väljarna, kommer de inte att lyckas behålla dem under någon längre tid. Det handlar om huruvida de lyckas locka de unga väljarna som röstar grönt eller inte röstar alls, som vill ha en socialdemokrati som är progressiv både vad gäller sociokulturella och socioekonomiska frågor, säger Cas Mudde.

Cas Mudde anser också att socialdemokratin inte lyckats förändra bilden av arbetarklassen; begreppet representerar fortfarande en vit man i industrin, medan arbetaren i dag typiskt sett har invandrarbakgrund, ofta är kvinna och arbetar i tjänstesektorn.

Finns det då en stor potential för socialdemokratiska partier att locka väljare i invandrartäta områden, där vi vet att valdeltagandet ofta är lågt?

– Det finns en potential eftersom många invandrare tillhör socialt marginaliserade grupper som har mer att vinna på vänsterpolitik, säger Cas Mudde.

Å andra sidan, påpekar han, har många invandrarväljare konservativa värderingar.

– Men när den traditionella högern anammar mer nativistiska idéer och samarbetar med extremhögern har socialdemokratiska partier ännu mer att vinna hos dessa grupper.

Finns det inte en risk att Socialdemokraterna skrämmer iväg medelklassväljare, där de har ökat stöd, om de går till val på en mer utjämnande ekonomisk politik och höjda skatter?

– Om du vill göra staten större, vilket är hela idén med att ta in mer skatter, måste du förklara staten som koncept och varför den är viktig. Det borde inte vara svårt. Sverige är mer ojämlikt än det någonsin har varit.

Vidare säger Cas Mudde att en majoritet av medborgarna är emot stor ojämlikhet, men i undersökningar så underskattar väljare ofta hur stor ojämlikheten är i det egna landet. Det är också ett ypperligt tillfälle nu att stärka statens roll, efter det som hände under pandemin och som pågår sedan Rysslands krig i Ukraina

– Det har blivit tydligt att marknaden inte löser sådana kriser.

I Sverige skrev Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson nyligen en artikel på DN Debatt där hon varnade för att demokratin kommer att urholkas vid fortsatt styre av en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna. Bland annat jämförde hon Sverige med auktoritära regimer, när det gäller möjligheten för civilsamhälle, utbildningsväsende och journalister att använda sin yttrandefrihet.

Det här har setts som att S har tagit inspiration av USA och det som kallas kulturkrig mellan vänstern och högern, där fokus ligger mer på identitetspolitiska frågor än på ekonomiska förhållanden. Cas Mudde ser de här strategierna som en ”trend” inom vänstern och socialliberala partier. Men det är inte konstruktivt, menar han.

– Det som alltid händer när vänstern och liberaler använder den här strategin är att valet kommer att handla om den radikala högern. Och det vinner den radikala högern på. Den som också kan vinna på den strategin är det parti som lyckas positionera sig självt som den största motståndaren till extremhögern. Så det är bra för radikalhögern, men dåligt för landet, säger Cas Mudde.

Det är ofta ihålig retorik, menar han:

– Man pekar ut sin motståndare som homofober, utan att på allvar försvara hbtq-rättigheter. Man pekar ut motståndaren som rasist, utan att förespråka multikulturalism.

Det här är kärnan i var strategin leder fel, enligt Cas Mudde. Istället för att visa vad du står för och vilket samhälle man vill bygga, positionerar sig vänstern emot sin motståndare.

– Om du står upp för och förespråkar ett inkluderande antifascistiskt samhälle så är du per definition antifascist. Men då står du för en positiv agenda – istället för att bara tala om vem du är emot.