Bild: Skärmdump Di, GP, Expressen
Bild: Skärmdump Di, GP, Expressen

Efter decemberöverenskommelsen har fyra av fem stora borgerliga ledarsidor anpassat sig till Sverigedemokraternas problemformulering, visar en ny rapport.

I somras briserade den mediala diskussionen om borgerliga ledarsidors anpassning till Sverigedemokraternas retorik.

En ny rapport konstaterar nu att fyra av de fem största borgerliga ledarsidorna har anammat SD:s problembeskrivning. Statsvetaren Torsten Kjellgren har på uppdrag av Tankesmedjan Tiden, LO och ABF studerat utvecklingen på Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Expressen, Dagens Industri och Dagens Nyheter.

Alla utom Dagens Nyheters ledarsida har sedan riksdagsvalet i september förra året skruvat upp tonen. Det har skett en snabb förändring i synen på invandring. Särskilt tydligt är retorikskiftet efter decemberöverenskommelsen.

– Efter valet problematiserades de höga volymerna. Under våren följande år gav ledarskribenterna i högre utsträckning en bild av att roten till många samhällsproblem låg i iden stora invandringen, säger Torsten Kjellgren.

Skulden lades också i allt större utsträckning på de nyanlända än på mottagarlandets system och dess människors värderingar, skriver Kjellgren i en debattartikel i Aftonbladet.

Han har studerat 23 texter där ledarsidorna behandlar ämnena migration, invandring och flyktingmottagande. Värdeladdade ord som volym har inte ingått som nyckelord i urvalet av texter. Studien har tittat på texter publicerade från och med riksdagsvalet fram till 1 augusti i år.

– Efter sommaren har denna trend förstärkts ytterligare. Verklighetsbeskrivningen har också spridit sig till partipolitiken. Framförallt till Kristdemokraterna men i hög utsträckning också till fraktioner inom Moderaterna. Vi går mot en mer polariserad utveckling inom politiken, säger Torsten Kjellgren.

Mellan de enskilda skribenterna har han inte sett någon större skillnad, snarare har alla successivt anpassat sig mer och mer till SD under den studerade perioden.

– De är lika goda kålsupare allihop. Jag hoppas att liberaler inser att de egentligen har mer gemensamt med socialdemokrater än med konservativa och står upp för den liberala ideologins idébildning, säger Torsten Kjellgren.