Bild: Wikimedia/Rod Waddington

Nyhet På fyra år har antalet barnarbetare ökat med över åtta miljoner. Till följd av pandemin kan de öka med ytterligare nio miljoner till slutet av 2022, varnar ILO och UNICEF.

För första gången sedan år 2000 går utvecklingen mot mindre barnarbete åt fel håll. Från att ha stadigt minskat mellan 2000-2016 ökade antalet barnarbetare med 8,4 miljoner mellan 2016-2020. Detta slår Internationella arbetsorganisationen, ILO, och UNICEF fast i en ny rapport.

I dag finns det 160 miljoner barn, mellan 5 och 17 år gamla, som arbetar. Det är nästan en av tio av världens barn. Den största andelen barnarbetare finns i Subsahariska Afrika.

Ökningen är störst bland barn mellan fem till elva år, konstaterar ILO och UNICEF. I dag står de för hälften av antalet barnarbetare. Barn mellan 5 och 17 som arbetar med farliga jobb, som riskerar deras säkerhet och hälsa, har ökat med 6,5 miljoner sedan 2016.

– De nya uppskattningarna är en väckarklocka. Vi kan inte stå still medan en ny generation barn är utsatta för risk, säger Guy Ryder, generaldirektör på ILO, i ett pressmeddelande.

Rapporten framhåller att barnarbete är vanligast bland pojkar, som utgör 97 av 160 miljoner barnarbetare, och att det vanligtvis förekommer inom jordbruk. Jordbrukssektorn står för 70 procent av barnarbetet. 72 procent av arbetet sker inom familjen.

– Inkluderande sociala skyddsnät tillåter familjer att hålla sina barn i skolan även när de möter ekonomiska utmaningar. Utökade investeringar i rural utveckling och anständigt arbete inom jordbruket är essentiellt. Detta är en tid för förnyat engagemang och ny energi, för att bryta cirkeln av fattigdom och barnarbete.

Om inga åtgärder vidtas kan antalet barnarbetare vara uppe i 169 miljoner till slutet av 2022, varnar ILO och UNICEF. Alltså ytterligare nio miljoner från dagens siffror. Enligt en simulation man har använt sig av kan siffran stiga till 46 miljoner fler barnarbetare.

Barn som utsätts för barnarbete riskerar att skadas mentalt och fysiskt. De riskerar också att hamna i en inter-generationscykel av fattigdom och barnarbete, konstaterar ILO och UNICEF.

På grund av att många skolor har stängt och många familjer förlorat jobb och inkomst till följd av pandemin, riskerar barnarbetare att jobba längre dagar och under värre förhållanden. 

– Vi förlorar mark i striden mot barnarbete, och det senaste året har inte gjort kampen något enklare, säger Henrietta Fore, verkställande chef på UNICEF, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Nu, en bra bit in i det andra året av globala lockdowns, skolstängningar, ekonomisk orolighet och krympande nationella budgetar, tvingas familjer att ta hjärtekrossande beslut. Vi uppmanar regeringar och internationella utvecklingsbanker att prioritera investeringar i program som kan få bort barn från arbete och tillbaka till skolan. Samt i sociala program som kan hjälpa familjer att undvika detta val i första hand.

ILO och UNICEF föreslår åtgärder som adekvata sociala försäkringar, inklusive barnbidrag, investeringar i system för barnskydd, jordbruksutveckling, offentlig service i rurala områden, infrastruktur och försörjning.

De föreslår också mer anständigt arbete för vuxna. Så att familjer inte behöver förlita sig på att barnen ska hjälpa till att generera inkomst.