Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.
Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.

Uteblivna duschar och toalettbesök för brukarna. Indragna raster och överbelastning för personalen. Vårdjätten Attendo har åter hamnat i blåsväder.

– Cheferna säger öppet på mötena att om ni går till tidningen så kommer ni bli svartlistade inom hela vårdbranschen. De hotar också om att hålla inne ens lön.

Detta säger en före detta Attendo-anställd till Helsingborgs Dagblad som under helgen har rapporterat om hur vårdbolaget misskött sitt uppdrag. De senaste fyra månaderna har bolaget haft 72 fall av indragna insatser.

Dagens Arena har tidigare rapporterat om vårdbolaget Attendo. Chefer som pressas till, och får bonus för, att skära i budget. Anställda som larmar om underbemanning, delade turer och att de inte hinner med den mest basala omsorgen. Attendo plockar samtidigt ut miljardvinster, men betalar inte en krona i bolagsskatt.

I Helsingborgs Dagblad intervjuas brukaren Jörgen Blomgren. Det kan gå veckor mellan gångerna han får den behandling han behöver varje morgon, för att hans förlamade ben inte ska bli spasmiskt. Han vittnar också om uteblivna duschar, toalettbesök och blodtrycksmätningar. Och personal som tar sin rast för att hjälpa honom att gå på toaletten.

– Jag har jobbat 30 år i vården och det här är det värsta jag har varit med om. Du glömmer sätta bälte, du glömmer ge medicin, du glömmer ringa sköterskan. Dagligen, säger en Attendo-anställd till tidningen.