Bild: Studio CA och Melker Dahlstrand

Arbetsförmedlingen skickar sjuka och funktionshindrade till arbetsgivare som struntar i försäkringar och pensioner, avslöjar Dagens Arbete. Nu kräver riksdagen att myndigheten talar om hur stor omfattningen är – något man tidigare vägrat.

Tidningen Dagens Arbete har i samarbete med SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att Arbetsförmedlingen betalat höga summor i lönebidrag till arbetsgivare som struntar i att försäkra sina anställda. Tidningen har bland annat intervjuat Annette Pernum som gick miste om 200 000 kronor när maken, som var lönebidragsanställd, dog.

Miljöpartisten Mehmet Kaplan, som är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och ledamot i arbetsmarknadsutskottet, har länge krävt att få veta hur stor andel av de lönebidragsanställda som saknar försäkringsskydd. I somras lämnade han in en begäran till riksdagens utredningstjänst. De vände sig i sin tur till Arbetsförmedlingen och fick svaret att alla som går på lönebidragsanställningar är försäkrade.
– Jag hade fått indikationer på att det fanns flera exempel på lönebidragsanställda, som när de skadat sig, upptäckt att de saknar försäkring. Så jag nöjde mig inte, utan begärde ut underlaget, säger Mehmet Kaplan.

Den här gången fick Mehmet Kaplan nej av Arbetsförmedlingen, med hänvisning till sekretess.
– Det är upprörande. Det är ju inget jag personligen vill ha ut, det här är ju riksdagens utredningstjänst, säger han.

I går, tisdag, tog Mehmet Kaplan upp frågan på ett möte med arbetsmarknadsutskottet. Utskottet kom överens om att tillsammans kräva ut uppgifterna. På torsdag fattas det formella beslutet.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) är mycket kritisk till Arbetsförmedlingen agerande.
– Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger han till Dagens Arbete.

– Peter Eriksson säger till mig att han aldrig varit med om att en myndighet på det här sättet vägrat lämna uppgifter till riksdagen, säger Mehmet Kaplan.

Toppen av ett isberg
Enligt Mehmet Kaplan är det troligt att de fall som Dagens Arbete lyfter fram endast är toppen av ett isberg.
– Jag är väldigt orolig för att det kan vara så mycket som 15, 20, 30 procent av de lönebidragsanställda som saknar arbetsskadeförsäkring. Då rör det sig om 100 miljoner skattekronor om året som går till arbetsgivarna, i stället för till de anställdas försäkringsskydd, säger han.

Och de arbetsgivare som inte betalar arbetsskadeförsäkring kanske inte heller betalar pensionsförsäkring eller livförsäkringar, misstänker Mehmet Kaplan. Då handlar det om betydligt större summor.

Henrietta Stein, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, tror inte att det är många som saknar försäkringar.
– Det är inte den uppfattning som vi har. Den absoluta merparten finns hos seriösa arbetsgivare som betalar försäkring. Sen kan man aldrig lämna några garantier. Det kan finnas en och annan arbetsgivare som upphör att betala in försäkringen, säger hon.