Det internationella antikemvapenorganet OPCW får årets fredspris. Det meddelade den norska Nobelkommittén på fredagsförmiddagen i Oslo.

Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW, dök upp sent i diskussionen om Nobels fredspris. Men Norsk Radio läckte nyheten några timmar innan Nobelkommittén avslöjade årets pristagare.

OPCW är ett internationellt samarbetsorgan men inte ett FN-organ. Organisationen övervakar att FN:s kemvapenkonvention (CWC) efterlevs. Konventionen fyller 20 år i år och undertecknades 1993 och började gälla 1997. Enligt egna uppgifter har OPCW lyckats reducera kemvapenarsenalerna i världen med 80 procent. Tidigare i år fick organisationen uppdraget att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.
– 1997 blev det förbjudet att producera och förvara kemiska vapen. Sedan dess har organisationen arbetat för att se till att förbudet följs, säger Thorbjørn Jagland, ordförande i norska Nobelkommittén.

– Det är ett pris helt i Alfred Nobels anda, säger norske riskanalytikern Jørn Siljeholm som tidigare arbetat som FN:s vapeninspektör.

Även Åke Sellström, som har lett kemvapeninsatsen i Syrien, är mycket glad åt priser, säger han till SVT.
– Efter att Syriens president Beshar al-Assad gått med att förstöra landets kemiska vapen ligger det på OPCW att kontrollera att allt går rätt till. Och det här är en kraftfull dunk i ryggen inför som stärker organisationen i sitt arbete i Syrien

Den norska Nobelkommitténs arbete och val av pristagare grundas formellt på nomineringar som skickats in av dem med nomineringsrätt: Parlaments- och regeringsledamöter från hela världen, däribland tidigare pristagare och chefer för fredsforskningsinstitut.

Nomineringstiden gick ut den 1 februari. Om spekulationerna kring OPCW håller måste det enligt gängse regler betyda att någon nominerat organisationen långt före gasattacken i Syrien i augusti, uppger TT.

Internationella förbundet för fred och frihet, IKFF, mötte beskedet om årets pristagare med glädje.
– Nobelkommittén visar med sin utnämning av OPCW hur viktigt det är att internationella normer mot massförstörelsevapen, så som förbudet mot kemiska vapen, upprätthålls, säger Josefin Karlsson, ordförande för IKFF, i ett pressmeddelande.

– Priset bidrar också till att kasta ljus på det viktiga arbete som krävs för att övervaka och implementera internationella avtal och överenskommelser. Det arbetet får sällan uppmärksamhet, men är absolut nödvändigt för att den internationella rätten ska få verkan, säger hon vidare.

Utrikesminister Carl Bildt använde sig som vanlig av Twitter för att kommentera dagens stora Nobelnyhet.
– Att ge Nobels fredspris till OPCW innebär ett “starkt stöd för att för alltid förbjuda alla kemiska vapen. Alla nationer måste underteckna, ratificera och tillämpa konventionen”, skriver han.

Nobelkommittén hade i år fått in rekordmånga nomineringar till fredspriset, varav 209 personer och 50 stycken organisationer. Prissumman är på cirka åtta miljoner kronor och delas ut i Oslo den 10 december.