Allas våra besparingar har vuxit när börsen har klättrat uppåt de senaste trettio åren. Men utvecklingen är inte hållbar i längden.
– Skräckscenariot är att vi har en stor aktiebubbla, säger Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia.

Sedan börskraschen hösten 2008 har det skrivits och rapporterats mängder om aktier, börshandel och finansiella marknader. Bokstavligen varje dag nås vi av nya besked om tillståndet på börsen. Det är i och för sig inget konstigt. Den ekonomiska kris som plågar västvärlden kan spåras tillbaka till vårt globala finansiella system. Och mycket av våra privata besparingar – inte minst våra pensionspengar, vare sig vi själva vill det eller ej – är placerade i aktier.

Vi är alla beroende av börsen, helt enkelt.

Men såväl de politiska beslutsfattarnas som medias förhållande till finansmarknaderna präglats av kortsiktighet. När världens börskurser ett år efter krisen utbrott i USA vände uppåt igen andades många i västvärlden ut. Back to happy days!

Så blev det ju inte riktigt.

När det hela tiden kommer nya, dramatiska uppgifter om den senaste utvecklingen på finansmarknaderna är det lätt att förlora den övergripande bilden. Just nu finns det starka skäl att hålla koll på den pågående skuldkrisen i södra Europa. Men kanske är det den riktigt långsiktiga börsutvecklingen som vi verkligen borde se upp med?

30 år av ohållbar börsutveckling
En person som har tittat på börsen i ett historiskt perspektiv är Magnus Lindmark, professor i ekonomisk-historia vid Umeå universitet. Han tecknar en olustig bild över utvecklingen.
– Under lång tid har vi haft en snabbare tillväxttakt på börsen än i ekonomin som helhet. Samtidigt har volatiliteten ökat kraftigt, börsen går mer upp och ned. Det gör systemet sårbart, säger han till Dagens Arena.

Det är förstås inget problem i sig att aktiepriset ökar. Det som bekymrar Magnus Lindmark är att Stockholmsbörsen – alla aktier sammantaget – under lång tid har vuxit snabbare än Sverige riktiga ekonomi, den som handlar om de varor och tjänster vi verkligen producerar åt varandra.
– Det är inte långsiktigt hållbart, säger han.

P/E-tal visar förhållandet mellan aktiers pris och utdelning. Ett högt P/E-tal visar att investerarna räknar med stigande framtida vinster. Källa: Edvinsson R., Jacobson, T., Waldenström, D. (2010) Exchange rates, Prices and Wages, 1277-2008, Sveriges Riksbank.

Ett par diagram över Stockholmsbörsens utveckling de senaste hundra åren pekar tydligt åt samma håll: Något hände i början av 1980-talet. Med start i USA avreglerade västväldens länder aktiemarknaderna och det blev fritt fram för vem som helst att ägna sig åt aktiehandel. Det var vid den här tidpunkten som pensionsfonder började spara i aktier, och successivt blev västvärldens pensionskapital bland de största aktörerna på finansmarknaderna.

Börsen steg mot skyn, samtidigt som svängningarna blir kraftigare.

Källa: Edvinsson R., Jacobson, T., Waldenström, D. (2010) Exchange rates, Prices and Wages, 1277-2008, Sveriges Riksbank. BNP är hämtad från Krantz, O. & Schön, L. (2007) Swedish Historical Accounts 1800-2000.

Inflation vid horisonten?
Om det stämmer att aktiemarknaden är kraftigt övervärderad, står vi dessvärre inför ett par riktigt otrevliga framtidsscenarier.

En möjlighet är att inflationen sätter fart framöver.
– Någon gång ska prisuppgångarna realiseras i reell köpkraft. När man realiserar uppgången i aktier och börjar köpa varor och tjänster i den riktiga ekonomin för pengarna kommer det innebära ökad inflation, förklarar Magnus Lindmark.

Hänger ni med?

För eller senare vill du troligen casha in på aktieuppgången. Pengarna du har tjänat på att aktierna steg så snabbt kommer för eller senare att spenderas i ett köpcentrum någonstans. Men om inte ”realekonomin” har vuxit lika mycket som aktiebörsen betyder det att människor kommer att stå med en massa pengar som bränner i fickan – utan att det för den sakens skull finns mer grejer att handla! Varje krona är plötsligt mindre värd.

Inflation betyder att värdet av ens besparingar minskar. Inte direkt något drömscenario för alla de som sparar privat i aktier, eller för den som hoppas på en hygglig pension när arbetslivet går mot sitt slut.

Ändå är alternativet förmodligen ännu värre.

Börskrasch
En “bubbla” brister i regel när någon framsynt aktör på finansmarknaden inser att priset på aktier, fastigheter, tulpanlökar eller vad än må vara, är orimligt högt. Löpelden går: Det finns inte en chans i världen att den framtida avkastningen kommer vara så god att den motiverar dagens höga priser!

I det läget är kraschen nära. När fler och fler inser att en viss tillgång är övervärderad börjar de sälja av sina innehav – och så är bollen i rullning. ”Skräckscenariot”, enligt Magnus Lindmark, är att vi i dag har en sådan stor aktiebubbla.
– Det ligger i farans riktning, säger han.

– Det kan krävas ett riktigt kraftigt börsfall för att korrigera aktiepriserna.

Framtiden är förstås svår att förutsäga. Men i värsta fall kan S-ledaren Håkan Juholt få rätt. Du kommer att behöva äta Novalucol innan du öppnar det orangea kuvertet.