Foto: Jessica Segerberg

Välfärdsvinster, Socialdemokraternas gir mot mitten och Jonas Sjöstedt. Där är skälen till att V i dag kan inleda helgens partikongress med sitt starkaste väljarstöd på länge.

Vänsterpartiets var den stora vinnaren i opinionen 2013. Under året växte de från 4,5 procent i januari till 7,8 i den stora Sifo-undersökningen i december. Det gör dem till det starkast växande partiet i riksdagen. Behåller de väljarnas stöd fram till valet innebär det Vänsterpartiets tredje bästa valresultat sedan 1948.

Det är alltså ett vänsterparti med vind i seglen som inleder sin partikongress på Münchenbryggeriet i helgen. Under tre dagar ska kongressen mejsla fram en valstrategi för det så kallade supervalåret med val till EU-parlamentet i maj och till kommun, landsting och riksdag i september.

Vänsterpartiets partistyrelse har uppmanat medlemmarna att fokusera på frågan om vinster i välfärden. En fråga som Vänsterpartiet drivit sedan valet 2010. Framgångsrikt, kan tyckas. Det har lett till en förskjutning av samhällsdebatten. I dag talar såväl opinionsbildare från höger, som Expressens liberala ledarsida, som Anders Borg och Jan Björklund (till Annie Lööfs förtret!) om begränsningar av vinstuttag och riskkapitalister i välfärden. En majoritet av väljarna tycker inte heller att vinst ska tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.

Men det finns samtidigt flera faktorer som varit gynnsamma  för Vänsterpartiet. Att Socialdemokraterna med Stefan Löfven och Magdalena Andersson i spetsen har svängt in mot mitten har gynnat vänstern. Flörten med Centerpartiet och Folkpartiet kan också ha fått uppretade vänstersossar att markera genom att kliva vänsterut.

Jonas Sjöstedt, som nu suttit två år på partiledarposten, är en tredje faktor. Han skiljer sig på ett markant sätt från Lars Ohly. När han talar låter han som en gammelsosse, lite för torr och monoton, men han har inte det drag av arrogans och slängighet som många störde sig på hos hans föregångare. Dessutom slipper partiet med honom den gamla kommuniststämpeln som varit en blytung belastning.

Inför EU-valet har Vänsterpartiet en utmaning att mobilisera sina – oftast – EU-skeptiska väljare till vallokalerna. I förra valet 2009 rasade partiets resultat med mer än hälften till 5,6 procent och de tappade ett mandat. Målet är att nå sjuprocentsspärren och återfå två mandat. Läget borde vara gynnsamt. Det högerstyrda EU har drivit en åtstramningspolitik som drabbat framför allt länder som Grekland, Spanien och Portugal hårt. Det har skurits ned på offentlig verksamhet och löner. Men risken finns samtidigt att de EU-kritiska väljarna stannar på sofflocket i frustration över den förda EU-politiken.

Vänsterpartiet har i riksdagsarbetet präglats av spretighet. Men i partitoppen hörs numera mer städade tongångar. Det kan förklara varför partiet växer även i traditionellt borgerliga kluster som Akademikerförbundet och Stockholms stad. När kongressen avslutas på söndag är det sannolikt ett Vänsterparti med stort självförtroende som påbörjar sin valrörelse.