En flykting från Afghanistan försökte ta livet av sig på Migrationsverkets förvar i Kållered. Men polisen hindrade ambulansen – och mannen utvisades ändå. “Inget enskilt fall”, säger Stefan Berg, talesperson för Asylrörelsen.

Åtta flyktingar grupputvisades från Göteborg till Afghanistan den 11 februari i år. En av dem hade strax innan polisens ankomst försökt att ta sitt liv med hjälp av en stor dos av ett antidepressivt preparat. Utanför förvaret stod flyktingaktivister från bland annat Asylrörelsen och hade kontakt med flyktingar inne på anläggningen. De ringde 112 och två ambulanser anlände – men båda avvisades av polisen.

– Då insåg vi att han inte kommer att få någon vård, säger Stefan Berg, talesperson för aktivistgruppen Asylrörelsen, till Dagens Arena.

Av dialogpolisen som var på plats fick de reda på att den medtagne flyktingen fick hjälp av en sjuksköterska inne på förvaret och att hans tillstånd, enligt honom, var stabilt.

– Men jag pratade med en av de andra flyktingarna inne på förvaret och han vittnade om att flyktingen som hade tagit överdosen mådde väldigt dåligt. Han låg ned, hade muskelkramper, kraftig magvärk, huvudvärk och var väldigt påverkad av medicinen som han hade tagit, säger Stefan Berg.

Tillsammans med Sara Lund-Persson, som är legitimerad intensivvårdssjuksköterska, har han anmält händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO.

– Hälso- och sjukvård är en mänsklig rättighet som gäller alla. Det som hände den 11 februari var extremt i och med att en person försökte ta livet av sig, men det är inte första gången som ett självmordsförsök har ägt rum på förvaren. Och i förvaret i Gävle var det en flykting som lyckades ta livet av sig så sent som härom veckan, säger Stefan Berg.


Stefan Berg, Asylrörelsen

Han berättar hur den omtöcknade mannen som precis försökt begå självmord sedan fördes iväg med sju andra flyktingar av polisen till ett så kallat Frontex-flygplan, som Migrationsverket hyr vid grupputvisningar. På flygplatsen blev afghanerna handfängslade och fick ligga på magen under hela flygresan.

– Vi vet att det fanns en sjuksköterska med på planet, men enligt vår källa fick den medtagne mannen ingen vård där, säger Stefan Berg.

Han är starkt kritisk till hur Sverige behandlar flyktingar vid utvisningar.

–  Våld och övergrepp är inte på något sätt ovanligt, utan snarare tvärtom i de här sammanhangen, baserat på det vi har sett och hört, säger Stefan Berg.

Asylrörelsen har ännu inte fått någon respons på sin anmälan till IVO. Men även om den inte leder till att någon ställs till svars för behandlingen av den afghanske mannen hoppas Asylrörelsen att händelsen kan väcka en debatt om hur den svenska flyktingpolitiken ser ut i praktiken.

– Flyktingpolitiken slutar inte vid Reva-kontroller i tunnelbanan, utan förtrycket fortsätter hela vägen tills det att gränspolisen har deporterat dem och överlämnat flyktingarna till det land de har flytt från.

Stefan Berg anser att den svenska självbilden av att vi är ett land som står för generös flyktingmottagning bör revideras.

–  Jag tror att man kan säga att Sverige lever på ett gammalt renommé. 1989 fick sju av tio asylsökande stanna i Sverige, sedan tre–fyra år tillbaka är det tvärtom – sju av tio får avslag och avvisas. Sverige har blivit dömt elva eller tolv gånger i FN:s tortyrkommission för att vi avvisar flyktingar till länder som man inte ska avvisa dem till. Vi är det land som blivit dömda flest gånger för detta i världen.

Men Sverige är också det land som tar emot flest flyktingar i Europa från Syrien?

–  Sverige var sist i EU med att godta flyktingar från Syrien. Det var inte förrän förra våren som man pressades till att erkänna inbördeskriget i Syrien som ett asylskäl. Sverige bedriver tveklöst en inhuman flyktingpolitik. Våldet som flyktingarna utsätts för här är den yttersta aspekten av det, säger Stefan Berg.