Foto: Emma Söderström, SKR
Foto: Emma Söderström, SKR

Regeringens budget innehåller 100 miljoner årligen till landets kvinnojourer.

Vänsterpartiet har i budgetprocessen fått igenom krav på mer resurser till äldreomsorgen och förlossningsvården och avgiftsfri receptbelagd medicin till barn under 18 år. 

Dagen innan budgeten presenteras kan Aftonbladet avslöja att även 100 miljoner kronor varje år ska läggas på mer resurser till kvinnojourerna i landet. Reformen ska börja gälla 1 januari 2015.

– Kvinnojourerna har under lång tig signalerat att de har väldigt svårt att få en långsiktig finansiering. Deras arbete är oerhört avgörande för väldigt många kvinnor som är utsatta för mäns våld, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, till Aftonbladet.

Det är inte klart hur pengarna ska fördelas mellan jourerna, men troligtvis kommer det att ske via länsstyrelsen, säger Ulla Andersson

Vänsterpartiet har länge kritiserat att kvinnojourer tidigare har behövt söka projektpengar och hörsammar med reformen kvinnojourernas signaler att de har svårt att få en långsiktig finansiering.

– Kvinnojourer, som bedriver ett så oerhört centralt och viktigt arbete, ska inte behöva sitta och ansöka om projektpengar för att kunna bedriva sin verksamhet, säger Ulla Andersson till Aftonbladet.