Bild: Flick/Pink Sherbet PhotographyBild: Flick/Pink Sherbet Photography

Riskkapitalbolagen tar över handikappomsorgen

Dela

Riskkapitalbolagen har hittat en ny guldgruva i skattefinansierad handikappomsorg. Vinsterna för de sex största koncernerna landade på 565 miljoner kronor 2011, visar en ny granskning.

Lite i skymundan av skola, sjukvård och äldreomsorg har riskkapitalbolagen tagit ett rejält grepp om den växande marknaden för personlig assistans och LSS-boenden.

De sex största koncernerna i branschen – alla ägda av riskkapitalbolag – omsätter miljardbelopp. På bara två år har deras omsättning på handikappomsorg vuxit med 60 procent och vinsterna med 65 procent. 2011 landade omsättningen på nära 8 miljarder kronor, och den sammanlagda rörelsevinsten på 565 miljoner kronor. Vinstmarginalen var i snitt 7 procent. Det visar en kartläggning som publiceras i tidningen Intra och i Dagens Arena.

Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan, beskriver stödet till personer med funktionsnedsättning som en idealisk riskkapitalbransch med små risker och ”förutsägbara intäkter”. Och sedan 2007 har riskkapitalbolagen fångat tillfället.
– Man såg bolag som hade potential för värdeökning. Det fanns effektiviseringsmöjligheter, och marknaderna var relativt fragmentiserade. Det handlar dessutom om sektorer som antas fortsätta växa.

En femtedel av de drygt 19 000 personer som beviljats personlig assistans har nu riskkapitalägda koncerner som anordnare – vilket är hälften av den privata kakan. Samtidigt har 70 procent av alla privata LSS-boenden riskkapitalbolag som ägare.

Störst på området är Humana, som omsatte 2,5 miljarder kronor 2011, varav 2,3 miljarder på assistans- och LSS-området. Rörelsevinsten landade på 180 miljoner. Humana, som ägs av brittiska Argan Capital, anordnar assistans åt 1 800 personer – en tiondel av totalen. Vinsten på varje assistansberättigad blev ungefär 100 000 kronor.

Riskkapitalbolagen använder sig inte av årlig utdelning, men lönsamheten är ändå helt central. Det krävs ett stadigt ”kassaflöde”, som det heter.
– Man använder kassaflödet till att betala av på skulder, investera i verksamheten och till att köpa andra företag, förklarar Per Strömberg.

Koncernerna har svalt en rad mindre konkurrenter de senaste åren, vilket är helt enligt planerna. På så sätt ökar omsättningen och vinsten – och priset när koncernen säljs.
– Man ska kunna sälja det för mer än man köpt det för, det är hela tanken, säger Per Strömberg.

Eftersom riskkapitalbolag utnyttjar skatteparadis betalar ägarna lite eller ingen skatt på försäljningsvinsten. Stora ränteavdrag minskar samtidigt den löpande bolagsskatten.

Humana, Frösunda och Olivia betalade i snitt 6 procent skatt på rörelsevinsten under åren 2009–2011, avsevärt lägre än bolagsskatten på 26,3 procent.

Humana har till exempel använt sig av aktieägarlån för att minimera skatten.
– Man har helt enkelt tjänat pengar på att kalla det egna kapitalet för ett lån, eftersom räntan på lånet varit avdragsgill, säger Per Strömberg.

I kölvattnet av Caremaskandalen hösten 2011 beslöt ägarna att ”konvertera utestående aktieägarlån till preferensaktier”, ett kapital som plockas ut när man säljer. Och i årsredovisningen skriver man att ”villkoren för de nytecknade preferensaktierna är att preferensbeloppet på 509 miljoner löper med en årlig avkastning på 12 procent”.

På fem år ger det en garanterad avkastning på nästan 400 miljoner kronor.

Beloppen som riskkapitalbolagen omsätter i handikappomsorgen är höga. Men hur gör bolagen för att nå de omfattande vinsterna och vad är det som inte tillåts kosta? Det kommer Dagens Arena att granska i veckan. En längre version av Kent Wernes granskning av riskkapitalbolagen och vinsterna inom handikappomsorgen hittar du i tidningen Intra. Beställ numret eller teckna en prenumeration här.

Läs samtliga delar i Kent Wernes granskning av vinsterna inom handikappomsorgen:
Därför ska riskkapitalbolagen i handikappomsorgen granskas
Riskkapitalbolagen tar över handikappomsorgen
Assistansbranschens guldgossar
Humanas vd försvara vinsterna
Så gör riskkapitalbolagen vinst på funktionsnedsatta
”Vinstintresset driver upp kostnaderna” 

_______________________

Vad är vinst i uträkningen?
Alla uppgifter om koncernernas ekonomi kommer från deras årsredovisningar. Koncernerna driver ofta annan verksamhet än LSS och personlig assistans. Detta har räknats bort i statistiken.

Vinstsiffrorna som anges är rörelseresultatet före goodwillnedskrivningar, vilket är det som blir över när kostnaderna för verksamheten och avskrivningar på investeringar i verksamheten dragits av från de årliga intäkterna. I en del andra publicerade beräkningar har goodwillnedskrivningar räknats med, vilket gett en missvisande bild av den verkliga lönsamheten.

När koncernerna köper upp ett företag betalar de ofta mer än vad det är värt om man ser till kapital och lösöre. Priset baseras på förväntningar om framtida intäkter och vinster. Detta överpris kallas goodwill, och skrivs ner i takt med att vinsterna rullar in. Goodwill är inte avdragsgillt och påverkar inte det beskattningsbara resultatet.

11 kommentarer

 1. Jens - 5 mars, 2013

  Att det kan finnas punkter man brister i medvetet som omedvetet men annars är väl orsaken till vinsten att man får för mycket betalt per individ & timma.
  Detta gäller ju även inom vanliga vården som skolan.
  Kan bero på att de privata aktörerna också har lägre kostnader för allt från hyra,mat,fasta avgifter med mera,brister i arbetsmiljö m.m (ja arbetsmiljön brister i den kommunala med) samt en rad andra orsaker med kanske…
  Så denna peng som man tilldelas kommun som privat aktör kan vara för hög för den sistnämnda då den privata aktören enbart plockar godbitarna av kakan och etablerar sig där underlaget finns

  Där finns de stora skälen till de stora vinsterna samt att det verkar bara helt ok
  Med fifflandet av räntesnurror & undvikande att vilja betala skatt…
  Och bara att dessa privata aktörer har vetskapen & LOV att göra vinst inom dessa områden gör att suget på att investera inom dessa områden finns..

 2. rolf - 5 mars, 2013

  Det är en skam att vi tillåter riskkapitalbolag att tjäna pengar på sjuka och gamla!
  Dessutom vinster skapade av skattepengar från alla oss löntagare som kämpar hårt för att få vardagen att gå ihop.
  Det enda rimliga och sunda är att förbjuda vinster i välfärds systemet ( skola, vård omsorg.
  OK med kooperativ( personligen för att vi i Sverige bör utveckla personal och brukarkooperativ!), stiftelser mm som har en ambition och vilja att utveckla verksamheten. Men företag vars enda ambition är att tjäna pengar skall inte få verka inom välfärd!

 3. Lilian Tilander - 6 mars, 2013

  Privatiseringar är ingen förutsättning för valfrihet inom vård, skola, omsorg. Om människor får valfrihet inom offentlig verksamhet (vårdcentraler, skolor, äldre- och handlikappomsorg) spar vi kostnader för vinster, upphandling, kontroll att avtalen följs, reklam mm. För medborgarna är det lättar att påverka politiker som kan avsättas än en privat styrelse. Den som är missnöjd kan byta vårdcentral, skola, äldreboende, hemtjänstpersonal, assistans inom offentlig verksamhet.Kommuner och landsting kan utveckla en enhetlig och bra konsumentinformation på sina hemsidor. Privata företags reklam kan man inte lita på.
  f.d kommunanställd

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons
  annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev