Riskkapitalbolagen dammsuger den svenska välfärden på jakt efter nya, säkra intäktskällor. Handikappomsorgen har på bara några år förvandlats till en riktig kassako.

De senaste två åren har omsättningen ökat med 60 procent för de sex största riskkapitalbolagen. Hissnande 8 miljarder kronor klirrar nu runt i branschen. Sammantaget uppgår vinsten till över en halv miljard kronor. Pengar som slussas vidare till skatteparadis.

Riskkapitalbolagens övertagande av handikappomsorgen ska självklart granskas. Hur kommer det sig att bolagen når höga vinster i en bransch där personalkostnaden i normala fall utgör 80–90 procent av den totala kostnaden? Hur påverkas kvaliteten? Och kan det vara så att de privata aktörernas intåg i handikappomsorgen leder till högre kostnader för kommunerna?

Dagens Arena och tidningen Intra har med hjälp av frilansjournalisten Kent Werne gjort en kartläggning över riskkapitalbolagens väg genom handikappomsorgen. I dagarna kommer ni att kunna läsa om assistansbranschens guldgossar, hur riskkapitalbolagen når de stora vinsterna och varför kostnaderna i sig är kostnadsdrivande.

Artiklar publicerade i serien:
Därför ska riskkapitalbolagen i handikappomsorgen granskas
Riskkapitalbolagen tar över handikappomsorgen
Assistansbranschens guldgossar
Humanas vd försvara vinsterna
Så gör riskkapitalbolagen vinst på funktionsnedsatta