Forskning Julstressen är inte att leka med. Den kan vara livsfarlig visar ny studie: På julafton ökar antalet hjärtinfarkterna ökar med närmre 40 procent. 

Studien har tittat på samtliga hjärtinfarkter mellan 1998 och 2013 och storhelgerna sticker ut. På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med 37 procent jämfört med andra dagar. Något som Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Emotionell stress, mat och alkohol tros ligga bakom ökningen.

– Det kan vara emotionell stress att träffa släktingar och att man kanske rest långt. Sedan handlar det förmodligen om att man äter mycket och fet mat och kanske dricker en del alkohol, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, som lett studien, till Ekot.

Juldagen och annandagen innebär också en förhöjd risk, men inte lika markant som på julafton. Även på nyår och midsommar ökar antalet hjärtinfarkter.

Generellt inträffar hjärtinfarkter på morgnar och framför allt på måndagar, men på  julafton sker de i stället vid tiotiden på kvällen.

Däremot visade studien ingen ökning av hjärtinfarkter kring större sportevenemang så som OS eller fotbolls-VM.

– Där ser vi ingen ökning överhuvudtaget. Det verkar vara ganska säkert att titta på sport, säger David Erlinge till Ekot.

Studien publiceras i British Medical Journal på Luciadagen.