Frank Heller, alias Gunnar Serner. (Bilder: Wikimedia)

PODD | En gång i tiden läste alla Frank Heller. Vi försöker förstå varför i vår bokpodd.

Kompisar från förr är Dagens Arenas bokpodd. Där läser vi bortglömda böcker som väckt vår nyfikenhet, och pratar om dessa verk. För att alla ska kunna ta del av böckerna så väljs dessa från Litteraturbankens urval.

I det senaste avsnittet har chefredaktör Jonas Nordling och historikern Erik Tängerstad läst Frank Hellers roman Storhertigens finanser från 1915. Tillsammans försöker de förstå hur boken kunde bli en sådan succé i hela Europa, bland annat filmad två gånger i Tyskland varav den senare versionen uppskattades av Adolf Hitler.

De benar ut historien om Frank Heller, och Gunnar Serner som dolde sig under denna pseudonym. Men framför allt försöker de läsa denna storsäljare på många sätt. Är det bara en äventyrsroman om gentlemannatjuven Filip Collin, eller går den även att läsa som en idéroman om statsvetenskap i det fördemokratiska Europa? Och finns där något att hämta idag?

 

Du hör avsnittet ovan, eller här.

Frank Hellers roman Storhertigens finanser hittar du här.

 

Dagens Arenas poddar finns i de flesta spelare, eller här. Prenumerera gärna i din spelare så missar du inget avsnitt av någon av våra poddar.