PODD | Nu blir det mediekritik från 1830-talet. Och Karl XII som liberal hjälte. Allt finns i vår bokpodd.

I det tjugonde avsnittet av Kompisar från förr har Jonas Nordling och historikern Erik Tängerstad, läst Publiken och tidningarne, en broschyr från 1838 med anonym författare. Men bakom verket stod den sedermera berömda August Blanche. Detta debutalster skildrar en uppgörelse med dåtidens främsta pressorgan och utgör en dåtida variant av mediekritik som har viss bäring även i modern tid.
Detta konstateras i podden där deltagarna gör sitt bästa för att förstå 1800-talets Sverige i allmänhet, och liberalismens framväxt i synnerhet. Dessutom får vi veta hur Karl XII blev dåtidens liberala idol, och varför krigarkungen delar dödsdag med just August Blanche.

Kompisar från förr är Dagens Arenas bokpodd. Där läser vi bortglömda böcker som väckt vår nyfikenhet, och pratar om dessa verk. För att alla ska kunna ta del av böckerna så väljs dessa från Litteraturbankens urval.

 

 

Du hör avsnittet ovan, eller här.

August Blanches Publiken och tidningarne hittar du här.

 

Dagens Arenas poddar finns i de flesta spelare, eller här. Prenumerera gärna i din spelare så missar du inget avsnitt av någon av våra poddar.