Den så kallade porträttlika Birgitta, troligen från ett 1390-talsaltare. Vadstena klosterkyrka. (Wikimedia)

PODD | Hon är en av världshistoriens mest kända svenskar. Men få i dagens Sverige har läst hennes verk. Men nu gör vi det i alla fall i vår bokpodd.

Kompisar från förr är Dagens Arenas bokpodd. Där läser vi bortglömda böcker som väckt vår nyfikenhet, och pratar om dessa verk. För att alla ska kunna ta del av böckerna så väljs dessa från Litteraturbankens urval.

I det senaste avsnittet har chefredaktör Jonas Nordling, tillsammans med journalisten och författaren Augustin Erba, läst den heliga Birgittas uppenbarelser från 1300-talet. Närmare bestämt bok 5 (som enligt expertisen ”intar en särställning i den birgittinska textkorpusen”). Tillsammans försöker de förstå verket och den tid den tillkommit i.

Det är förstås ett avsnitt om Birgitta, helgon, katolicism och 1300-talspolitik. Men framför allt ett samtal om den historia Birgitta berättar om i sin uppenbarelse om munken som irriterar Domaren med rationella kontrollfrågor om kristendomens innersta väsen. Samt om, och i så fall hur, dessa frågor och svar kan vara av värde även för oss 2020-talsmänniskor.

 

Du hör avsnittet ovan, eller här.

Birgittas Uppenbarelser. Bok 5 hittar du här.

 

Dagens Arenas poddar finns i de flesta spelare, eller här. Prenumerera gärna i din spelare så missar du inget avsnitt av någon av våra poddar.