I morgon torsdag åker undertecknad och Arenagruppens VD Håkan A Bengtsson till Oslo, den stad som Fredrik Åkerström har sjungit så vackert om. Anledningen är den årliga ”Progressive Governance Conference” som arrangeras av tankesmedjan Policy Network. Konferensen går alltid av stapeln i ett land som har en progressiv regering så den här gången är Jens Stoltenberg värd, tillsammans med norska LO.

I Oslo samlas runt 200 politiker, sakkunniga i progressiva regeringar, akademiker, samt policynördar från olika tankesmedjor. Den rapport som huvudsakligen ska diskuteras heter ”Priorities for a new political economy: Memos to the left”  (läs vidare här).

Jag var även på förra årets konferens, som hölls i London då Labour ännu regerade, och jag åker igen av tre skäl. För det första brukar själva huvudrapporten, och diskussion kring den, vara intressant. I år presenteras även en opinionsundersökning som har gjorts över gränserna i fyra länder (Storbritannien, USA, Tyskland och Sverige). Några av slutsatserna, som sammanfattas här, är att skatterna är en fråga som delar väljarna och att förtroendet till statens möjligheter att minska ojämlikheten i samhället är låg. Än mer intressant är att ta del av olika åsikter och förslag i den ”Memos to the left” som nämndes ovan – och som naturligtvis också blir föremål för diskussion.

För det andra är själva nätverksbyggandet viktigt. Dagens Arena och Arenagruppen ska finnas med i den progressiva debatten i Europa. Att vara på plats och snacka i korridorerna, under middagen, eller i baren ger kontakter och information som inte kan underskattas. När vi på Dagens Arena nu arbetar med att förbättra vår sajt till såväl form som innehåll ska vi bland annat pröva en helt ny idé: Krönikor från progressiva debattörer i andra länder. Vi funderar även på att publicera dessa krönikor på engelska i första hand, eller på något av de skandinaviska språken (svenska, norska, danska). Vad tycker ni läsare? Ge gärna era synpunkter i kommentarsfältet nedan!

För det tredje är många av de ledande S-politikerna i Europa på plats. Det är naturligtvis väldigt intressant att se hur de uppträder live, klarar paneldiskussioner om brännande policyfrågor – och hur trevliga och tillgängliga de är under allt ”small talk” som pågår. I London förra året gjorde David Miliband ett mycket starkt och positivt intryck. Mona Sahlin klarade sig bra, Zapatero talade inte engelska vilket gjorde att han föll bort i paneldebatterna, och Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre överglänste sin chef (statsminister Stoltenberg). I år kommer jag att hålla ett extra öga på Ed Miliband och Håkan Juholt, såklart.

Från konferensen i London kommer vi att skriva minst en ledare, och på Twitter kan du följa vad som händer i Oslo via hashtaggen #PG11. Vi snakkes!