Det har bara gått ett par månader sedan den mest omfattande reformen av den svenska gymnasieskolan sedan tidigt 1990-tal implementerades. Men i går var dags igen: Utbildningsminister Jan Björklund (FP) skickar upp nya testballonger. Enligt Svenska Dagbladet menar Jan Björklund att gymnasiereformen – som han själv har lagt mycket politiskt kapital i – ”inte räcker”.

Nu finns planer på en ny sorts yrkesutbildningar, ämnade för de elever som lämnar gymnasiet i förtid. Utbildningarna ska fungera, som det heter i Jan Björklunds kansli, ”enligt komvuxmodell”. Eleverna ska kunna plocka ihop en utbildning som endast utgörs av yrkeskurserna, och läsa under ett till två år.

Tanken är att de sedan ska ta ett ”okvalificerat” jobb.

Det är inte för inte som att man undrar hur det känns att vara en helt vanlig lärare som läser morgontidningen över en kopp kaffe. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kommentar lyder som följer: ”Vår utbildningsminister tycks vilja nedmontera svensk gymnasieskola.”

Socialdemokraternas Mikael Damberg är inne på samma linje. Till SR:s Alltid Nyheter säger han att tankarna som dryftas på utbildningsdepartementet innebär ”utbildningar rakt ut i arbetslöshet”.

Arbetsmarknaden ställer nämligen krav på bättre yrkesutbildningar, inte kortare. Svenskt Näringsliv tror inte på att skala bort teoretiska ämnen (men man betonar att exempelvis matematik gärna får vara anpassad till yrkets specifika kunskapskrav).

Jan Björklunds statssekreterare Bertil Östberg säger, när vi ringer upp honom, att han inte har någon ”lista” över vilka okvalificerade jobb Folkpartiet tänker sig. Men han säger sig vara ”övertygad om att det finns den sortens arbeten, till exempel enklare servicetjänster, det finns det säkert.”

Det finns alltså långtgående planer på att införa gymnasieutbildningar som ska förbereda omotiverade elever för en lågkvalificerad arbetsmarknad. I sammanhanget är det intressant att Folkpartiets ledning för inte särskilt länge sedan luftade ett krav på särskilda – det vill säga lägre – ungdomslöner.

Arbetsmarknadens parter och andra partier lär få tillfälle att återkomma i frågan.