Aftonbladet skrev nyligen om den ”hemliga S-planen” som går ut på att sno skolfrågan från regeringen. För alla politiskt intresserade är det uppenbart att skolpolitiken måste stå i centrum vid sidan om jobbpolitiken inför nästa års val. Novus Opinion visar att Folkpartiet har förlorat platsen som väljarnas favorit i skolfrågor till Socialdemokraterna.

Skolminister Jan Björklund är allt mer ifrågasatt i skolvärlden och även bland sina egna. Vi har noterat att statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna numera lanserar skolpolitiska förslag. Reinfeldts jultal ägnades nästan uteslutande åt utbildningsfrågor.

Allianskamraten Anders W Jonsson (C) sågar Björklund i en intervju med Blekinge Läns Tidning (7/1).

– Jag känner ganska många folkpartister som är förtvivlade på grund av Jan Björklund. Han saboterade samarbetet med Centerpartiet och Maud Olofsson, det var systematiskt, säger Jonsson till BLT.

Partivännen Richard Bengtsson (FP) skriver i FP-tidningen NU att Jan Björklund borde byta ministerjobb med Erik Ullenhag. Ullenhag skulle nämligen kunna ge skolpolitiken en mjukare framtoning med fokus på bildning.

Detta förslag hakade liberala Dagens Nyheter på. I måndags lät DN huvudledaren prydas av en stor bild på Jan Björklund och rubriken: Nytt jobb för Björklund?

”Björklunds viktigaste insatser på skolans område verkar ligga bakom honom. Både skolpolitiken och Folkpartiet är i behov av en vitalisering”, skriver DN.

Närmare ett krav på folkpartiledarens avgång än så kan vi nog inte få bevittna i Dagens Nyheter. Faktum är att det surrats en längre tid om Folkpartiets ovissa framtid. Visserligen står partiet inte inför stupets brant som allianskollegorna Centern och Kristdemokraterna, men någon väljarsuccé har inte Björklund varit. Partiet fick strax över sju procent i senaste valet och det var tredje sämsta valresultatet sen partiet grundades på 1930-talet. I dag ligger FP på bara omkring 6 procent i väljaropinionen.

Det är klart att det är kris.

Skolan har förvandlats från paradfråga till ett misslyckande. Regeringen Reinfeldts haveri med sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring har dessutom fått många socialliberaler att undra över Folkpartiets utveckling liksom allt tal om språktester och hårdare flyktingpolitik.

Valet av Maria Arnholm som ny jämställdhetsminister och förslaget att Ullenhag ska ta över skolfrågan visar möjligen på de socialliberalas försök att hämta tillbaka sitt parti. Det vore bra om FP lämnade högersvängen och återtog Bengt Westerbergs socialliberala profil. Men att sätta batongliberalismens härförare, Jan Björklund, som integrationsminister tyder inte på att man verkligen vill det.

Nytt jobb för Björklund, frågar DN. Ja varför inte – som ny ÖB. Det verkar ju skralt med den nuvarande.