“Ge upp – det är redan för sent” – kanske Moderaternas nya slogan?

När Anders Borg och Fredrik Reinfeldt på onsdagen kommenterade Socialdemokraternas budgetmotion vid en presskonferens kom plötsligt de märkvärdigaste av anklagelser över läpparna från de båda moderaterna. De hävdade bland annat att Socialdemokraterna vill “chockhöja bolagsskatten”. Resonemanget återkom sedan när Anders Borg debatterade med Magdalena Andersson i P1:s Studio ett.

Det hela är mycket märkligt.

Kritiken om att Socialdemokraternas argumentation för mer snålande – ovanpå finanspolitiskt ramverk, överskottsmål och utgiftstak läggs en extra “konjunkturbuffert” på fem miljarder till ingen nytta alls – och behovet av omfattande investeringar inte är stringent eller särskilt sammanhängande träffar rätt. Anders Borg har visst fog för att anklaga Socialdemokraterna för hyckleri. Det där är uppenbart taktiserande från Socialdemokraterna och en sittande regering bör förstås angripa detta.

Men. Att ta till så absurd argumentation som att en föreslagen sänkning av bolagsskatten med sisådär åtta miljarder är en chockhöjning – eftersom Moderaterna vill sänka den mer – är ju rena rama pajaskonsterna.

Med den argumentationen skulle Vänsterpartiet kunna säga att de vill sänka bolagsskatten med 100 miljarder och därefter hävda att den moderatledda koalitionen vill chockhöja bolagsskatten med 84 miljarder. Eller så kan Socialdemokraterna, som föreslår en sänkning av pensionärsskatten med mer än vad alliansen föreslår, hävda att regeringen höjer skatten för pensionärer i sin höstbudget.

Det blir absurt, tramsigt och larvigt på en nivå som inte anstår en finansminister och en statsminister.

Det andra mycket anmärkningsvärda med presskonferensen är Fredrik Reinfeldts beskrivning av arbetsmarknadspolitiken. Socialdemokraterna och de övriga oppositionspartierna underkänner regeringens arbetsmarknadspolitik.

Inte så konstigt: Vi har i dag massarbetslöshet i Sverige och den ökar mer och mer hela tiden. Det ser illa ut. Antalet långtidsarbetslösa blir fler och fler i rask takt. Ungdomsarbetslösheten är skrämmande hög. Regeringens insatser är bevisligen inte framgångsrika. Samtidigt är läget för de som står utanför arbetsmarknaden tuffare än någonsin. De är ekonomiskt utsatta och det är minst sagt svårt för dem att ta sig in på arbetsmarknaden igen om de en gång hamnat utanför. Arbetsmarknadspolitiken är extremt frånvarande sedan flera år tillbaka trots denna massarbetslöshet.

I det ljuset försöker Fredrik Reinfeldt få Socialdemokraternas alternativ, mer omfattande och aktiv arbetsmarknadspolitik, att framstå som att de inte fokuserar på arbetslösheten. Reinfeldt får det att låta som att regeringen gjort allt som går men att det är kört alldeles oavsett. Som att vi på något sätt dömts till stigande arbetslöshet i evighet amen.

På presskonferensen säger han:
“Många av de jobb vi haft och har kommer att lämna Sverige.”
“Ni som följt mig på senare år vet att jag i alla mina tal försöker beskriva jobbens ställning i Sverige.”
“Det är ett oerhört resursslöseri när människor inte kan få jobb efter egen förmåga.”
“Det är så otroligt svårt att få fram jobb.”
“Problemet är att det är så otroligt svårt.”
“De som kommer från lång arbetslöshet blir ofta ifrågasatta och får svårt att komma in.”
“Det är enorma utmaningar.”
“Varför säger jag allt detta? Politiska motståndare säger att våra metoder …  ska tas bort.”
“Mina motståndare säger att de vill ta bort de här insatserna och sen ska man byta ord och så ska de återuppstå och så ska problemen vara borta.”
“Man kan inte byta ord på några åtgärder och säga att problemet har försvunnit.”
“Det här är mycket svårare och mycket mer djupgående samhällsproblem än vad de ger sken av.”
“Om man tycker vi har allvarliga problem så försöker man göra något åt det. Eller också låtsas man inte om det eller trollar bort det med ord.”

Det är en mycket svårbegriplig ingång. Han menar att oppositionspartiet, vars kritik mot regeringen i huvudsak handlar om oförmågan att bekämpa arbetslösheten, vars förslag handlar om att satsa stora pengar på mer aktiv och omfattande, förändrad, arbetsmarknadspolitik, är att “trolla bort arbetslösheten med ord”. Jahadu. Som om oppositionen hade ett intresse av att spela ner arbetslöshetsfrågan? Jahadu.

Vore det här valår skulle jag slå fast att den statsminister som gör en sådan analys och för en sådan argumentation kommer att förlora. Eftersom det är två år kvar nöjer jag mig med att slå vad om att det inte kommer att vara en angreppspunkt Moderaterna och Fredrik Reinfeldt håller fast vid särskilt länge. Det är för dåligt, helt enkelt.