Bermudez-Svankvists mobilräkningar är bara en av många anledningar till att starkt ifrågasätta om hon kan sitta kvar. Men det finns element i rapporteringen som skaver.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har en mobilräkning på 311 000 kronor under perioden mars 2012 till augusti 2013. 281 000 kronor av den totala summan har gått till mobilsurfande. Det framkommer i ett avslöjande från Aftonbladet på fredagen.

Det är allvarliga uppgifter Aftonbladet kommer med och ett oacceptabelt beteende. En person i hennes position måste fatta bättre beslut än så vad gäller den egna verksamhetens resurser – det gäller oavsett om det handlar om mobilsurfande eller satsningar på jobbcoachning.

De nu framkomna mobilräkningarna är bara en av många anledningar till att starkt ifrågasätta om Bermudez-Svankvist kan sitta kvar.

Som att fyra av tio som ingår i fas 3 saknar handlingsplan. Att arbetslösheten står och stampar på 9 procent. Att allvarlig kritik har riktats mot hur Bermudez-Svankvist sköter sitt arbete. Att utlovade inspektioner av jobbcoachföretag bara fanns på papperet. Att praktikanter skickas till livsfarliga jobb. En lista som kan fortsätta länge till.

Men det är samtidigt viktigt att kunna hålla två tankar samtidigt. I Aftonbladets avslöjande finns element som skaver. Som uppgifterna om att Angeles Bermudez-Svankvist skulle ha uppträtt berusad och flera gånger uteblivit från jobbet (dessa uppgifter tycks i skrivande stund ha raderats från artikeln på Aftonbladet, men här och här framkommer vad som tidigare stod).

Om det skulle vara så som det insinueras – att Bermudez-Svankvist har alkoholproblem – är det allvarligt av andra skäl. I så fall borde hon erbjudas rehabilitering och aktiv hjälp med att bli nykter. Framför allt ska hon inte – av den anledningen – behöva löpa gatlopp i svensk press.

Det blir också märkligt att läsa det som Eva Franchell skriver på Aftonbladets ledarsida: ”Under ett år har hon rest runt hela jorden från Dominikanska Republiken till Kina och Taiwan. Frågan är hur många gånger hon varit i Trollhättan?”.

Bermudez-Svankvist är förutom generaldirektör för Arbetsförmedlingen också president för Wapes (World Association of Public Employment Services). Det är på intet sätt något underligt att en person i hennes position har internationella uppdrag och något som rimligtvis inte borde kritiseras.

Det går en viktig gräns mellan relevant kritik och häxjakt. Det gäller att hålla sig på rätt sida om den gränsen – och kritisera rätt saker.