Rasismen är lika skadlig för människors arbets- och livsvillkor som de skurkföretag som S sätter i centrum den här valrörelsen.

Nu är det bara något skälvande dygn kvar innan vallokalerna stänger och det gäller att krama ut det sista ur valrörelsen, och alla partiengagerade. Vem var det som skulle stå i valstugan, har vi material till dörrknackningen i eftermiddag, kan någon mer bemanna ringcentralen?

Sen ses alla för valvaka på expen, någon har tagit på sig att beställa pizza, de första resultaten väntas komma in vid klockan 23, alla analyser dem tillsammans, sent på natten vet vi hur det har gått.

Några partier hoppas på att få skåla för ett mandat till, hela tre partier kan åka ut ur parlamentet och tvingas dricka gravöl på morgontimmarna.

Valdeltagandet kan vara avgörande, men kanske inte som vi tror.

Det är känt sedan tidigare att Sverigedemokraternas väljare är svårare att mobilisera än andra, de tenderar i högre utsträckning än andra väljare att inte gå och rösta. Det brukar vara ett smalt hopp för progressiva krafter, att de högerradikala larmar och låter, men inte tar sig till vallokalen.

Men i förra valet, riksdags-, kommun- och regionvalen i september 2022, minskade valdeltagandet bland grupper av väljare som brukar rösta till vänster. Inte minst gäller det människor som flyttat till Sverige från länder utanför EU. Bland utrikes födda minskade valdeltagandet med 7 procentenheter.

I de stora städerna var det som att Socialdemokraterna bytte väljare: höginkomsttagarna joinade Team Magda, medan väljare i socio-ekonomiskt utsatta och etniskt segregerade områden inte röstade alls.

I de 14 valdistrikt i Stockholm, Göteborg och Malmö där Socialdemokraterna tappade mer än 20 procent hade samtliga en andel väljare med utländsk bakgrund på över 80 procent. I de 38 valdistrikt i Stockholm, Göteborg och Malmö där Socialdemokraterna tappade mer än 10 procentenheter var andelen invånare med utländsk bakgrund över 60 procent.

Socialdemokraterna vann i höginkomstområden, i traditionella M-fästen, som Påvelund i Göteborg (en ökning på 9,62 procentenheter) och Västra Hamnen i Malmö (+ 8,54 procentenheter). Samtidigt förlorade S i låginkomstområden och socioekonomiskt missgynnade stadsdelar. I några av de klassiska socialdemokratiska fästena i Malmö, som valdistrikten Törnrosen i Rosengård, tappade partiet 32,06 procentenheter, och stadsdelen Södra Holma gick från 62,74 procent av väljarna 2018 till 47,65 procent 2022.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning tappade Socialdemokraterna 7 procentenheter bland personer med utomeuropeisk utländsk bakgrund: från att ha haft 47 procent av väljarna i denna grupp 2018 till 40 procent 2022.

Den här trenden måste vändas. Det handlar om att sluta med den destruktiva uppdelningen i identitets- och jämlikhetspolitik. Rasismen är materiell. Den avgör hur människor bor och hur de har det på jobbet: om du får hyra en lägenhet eller inte, om du blir kallad till anställningsintervju, vem som får vilka arbetsuppgifter. Rasismen är lika skadlig för människor arbets- och livsvillkor som de gränsöverskridande skurkföretag som socialdemokratin sätter i centrum den här valrörelsen.

På sikt måste en annan anti-rasistisk jämlikhetspolitik formuleras.

Men nu på söndag kan det vara valarbetarna som avgör, de som tar samtal på samtal i trapphusen, vid gungorna och på förortstorgen.