Colombia. Foto: Pixabay

Debatt Trots fredsavtalet mellan Colombias regering och gerillarörelsen FARC-EP är freden i landet skör och massakrer är återigen vardag i landet. Sveriges hållning gentemot landet måste belysas och kritiseras, skriver Feministiskt initiativ. 

År 2016 undertecknades fredsavtal mellan Colombias regeringen och gerillarörelse FARC-EP. Mer än 50 års av beväpnade krig kom till ett slut. Det var det många trodde i alla fall. Fyra år senare är situationen i Colombia kritisk från olika aspekter.

En nyhetsportal publicerade resultatet av en journalistisk utredning som visade att valpresident kampanjen som den nuvarande presidenten, Ivan Duque, genomförde finansierades med pengar från narkotikakarteller. Pengar användes för att köpa röster i olika regioner i landet. Det är känt som »ñeñepolítica«– fallet.

Utredningen genomförs av Riksåklagaren som är en nära vän till presidenten och var en del av hans presidentkampanj. Det skapade en legitimitetskris som tillsammans med en felaktig hantering av coronapandemin sätter landet i en djup ekonomisk, politisk och social kris.

Det är därför obegripligt att Sverige vill sälja krigsplan av JAS-typ till Colombia.

Parallellt med det pågår en rad mord på civilsamhällets ledare. Siffrorna är skrämmande. 182 personer har blivit mördade i 42 olika massaker bara under 2020 i Colombia enligt Indepaz, en organisation som arbetar för fred och mänskliga rättigheter. 35 av dem mördades mellan den 2 och den 22 augusti. 215 demobiliserade f.d. gerillamedlemmar från FARC-EP har mördats sedan fredsavtalen undertecknades. Staten garanterade inte deras livet. Global Witness i sin senaste rapport informerar att Colombia är landet i världen där störst antal miljöförsvarare mördades under 2019.

Sociala ledare, miljöaktivister, människorättsaktivister, demobiliserade från den tidigare FARC-gerillan, medlemmar av oppositionen, urfolksaktivister, feminister, aktivister från afro-colombianska grupper. Alla som ser på världen ur ett annat perspektiv än de som styr landet och håller regeringsmakt i Colombia riskerar att bli offer för våld för det enkla faktum att de vill ha ett land som erbjuder en bättre framtid för kommande generationer.

Massakrer är inte ett nytt fenomen i Colombia. De ägde rum när den interna beväpnade konflikten plågade landet under mer än 50 år. Undertecknandet av fredsavtalen mellan den colombianska staten och FARC-EP skapade för många människor nytt hopp om att det var möjligt ett land i fred, en ny möjlighet för att livet kunde frodas och ett slut på massakrer.

Efter nästan fyra år måste vi tyvärr konstatera att massaker och mord återvänt till detta land. Och det är inte förvånande då den nuvarande presidenten Ivan Duque hade som vallöfte att bland annat riva upp fredsavtalen när han kandiderade för det högerextrema regeringspartiet Centro Democrático (CD). Bristen på politisk vilja till fred är förknippad med massakrernas återkomst.

Mitt i detta politiska panorama beordrade Högsta domstolen husarresten av Alvaro Uribe Velez, före detta president och det högsta ledaren för CD. Han anklagas för att ha manipulerat rättvisa och försökt köpa vittnen i en rättslig process. Jämfört med de mer än 230 rättsliga processer som den före detta presidenten har, bland annat för brott mot mänskligheten, är detta en mindre juridisk process. Reaktionen från de härskande sektorerna var mycket stark med en kampanj mot Högsta domstolen. Till och med själva presidenten Duque försökte påverka domaren i strid mot reglerna i en rättsstat. Men försöken att påverka domstolen för att befria Uribe stannade inte inom colombianska gränser.

USA:s vice president, Mike Pence, talade och kallade Uribe för »hjälte« och bad domstolen att släppa honom. Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, gjorde något liknande i en oacceptabel inblandning i Colombias inre angelägenheter.

Det är därför obegripligt att Sverige vill sälja krigsplan av JAS-typ till Colombia. Det Colombia behöver nu är en regering som respekterar mänskliga rättigheter, som följer fredsavtalen och uppfyller skyldigheten att garantera rätten till livet för alla invånare i landet. Colombia befinner sig i händerna på en regering som tittar bort varje gång en massaker äger rum, en regering som köpte röster för att vinna presidentvalet och tappade legitimitet och som har stora problem för att styra landet. Det går inte heller att förstå att colombianer som behöver fly från landet och begära asyl i Sverige avvisas med motiveringen att Colombia står på EU listan över »säkra länder« samt att det är ett land med en demokratisk regering.

Världen kan inte fortsätta vara tyst inför en sådan hemsk verklighet. Flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i landet ser det som en nödvändighet att Internationella brottmålsdomstolen tar upp fallet med Colombia.

Feministiskt initiativ fördömer i det starkaste ordalag de massakrer som drabbar Colombia. Vi uttrycker vår solidaritet och ovillkorliga stöd till de organisationer i det civila samhället som kämpar för demokrati och till offren för dessa massakrer som redan har karaktären av ett folkmord.

Feministiskt initiativ uppmanar den svenska regeringen att:

  • Upphöra omedelbart alla förhandlingar i samband med försäljningen av krigsflygplan till den colombianska regeringen
  • Utrikesdepartementet kallar den colombianska ambassadören i Sverige för att uttrycka bestämt sitt avståndstagande till massakrerna som äger rum i Colombia och protestera mot den ineffektiva hanteringen som den colombianska regeringen har gjort inför dessa fruktansvärda brott.
  • Genom diplomatiska kanaler uppmuntra andra EU-länder att protestera för morden som inträffar straffri i Colombia samt stoppar alla samarbetsavtal av militär karaktär mellan EU och Colombia
  • Driva frågan om att skapa en mission med representanter från EU-parlamentet och organisationer som arbetar för de mänskliga rättigheter som på plats dokumentera folkmordet som äger rum i landet och formulera vidare rekommendationer till EU parlamentet.
  • Ta bort Colombia från lista över »säkra länder« och garantera asylrätten till colombianer som behöver fly från landet

Jaime Gomez 

Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ