Newtown, Pennsylvania:

”Change everyone in Washington” ropar skylten utanför bensinmacken i Newtown, en förort i Philadelphias utkanter. Jag ska knacka dörr, ”go canvassing”, för Bryan Lentz. Han är Demokraternas kandidat till representanthuset i PA-7 (Pennsylvanias sjunde valdistrikt).

Gatorna heter Walnut, Chestnut och i mitten ligger Main Street. Allt som hörs är mullret från en lövmaskin. Husen som är utprickade på min karta är noga utvalda: Kärnväljare som ibland röstskolkar i de mellanliggande kongressvalen. Nu ska de mobiliseras.

Alla som är hemma i de utprickade husen öppnar. Alla är trevliga. Många försäkrar att de är trogna demokrater, att de ska rösta. ”Om du var republikan skulle du redan ha fått en snytning”, skojar en bastant man när vi ses på hans garageuppfart. Men få är engagerade. Diskussionen uteblir. ”Uppskattar verkligen att du kom förbi, men jag har fullt upp”, säger en man och fyller en väldigt stor bil med väldigt många barn. Obamaglöden har falnat.

Men Maureen, en dam i 70-årsåldern, har all tid i världen. ”Eagles spelar ju inte i dag”, säger hon och bekräftar bilden av att lagen i Philadelphia har USA:s mest trogna fans. Hon berättar passionerat om sin ”medicare”, sjukförsäkringen för medborgare över 65 år som Lyndon B. Johnson införde 1965. Vi enas om att Obamas sjukvårdsreform tog mycket kraft, att myterna kring den är många. Precis som för LBJ tar det tid innan fördelarna med olika reformer blir tydliga, tänker jag.

Därefter ger Maureen exempel på saker som oroar: Jobben flyttar till Kina, underskotten växer, USA halkar efter, politikerna i Washington tjafsar. Maureen håller hela tiden en stor fjärrkontroll i handen, det amerikanska vardagsrummets trollstav. Hon svingar fjärrkontrollen, och så kommer hon på ännu ett av alla problem som Obama i ärlighetens namn ärvde. Vad ska vi göra åt den illegala invandringen, undrar hon. Och försäkrar i nästa andetag att mexikanen som klipper hennes gräsmatta, han gör ett utmärkt jobb.

Dagen efter blir jag befordrad och överser en grupp volontärer som ska ringa väljare från kampanjens högkvarter. Jasmine är 16 år och skolkar från lektioner i franska och engelska för att kunna vara med. Hon är ordförande för Young Democrats, men ledaren för Young Republicans har fått åka iväg på någon slags utbildning till stöd för den Tea Party-kandidat som kandiderar mot Lentz. ”Varför har inte vi fått åka iväg på en sådan utbildning ”, frågar hon mig.

När jag lämnar Newtown ropar skylten utanför bensinmacken ”vote”. Men röstade mannen på garageuppfarten och pappan med barnen? I husen som inte var utprickade på kartan fanns nog många ombytliga mittenväljare som tycker att Obama står handfallen inför de utmaningar som Maureen radade upp. Jasmines fråga exemplifierar att Tea Party-rörelsen mobiliserade högersidan.

Resultatet av allt detta fick vi under natten: Demokraterna förlorar stort och tappar majoriteten i representanthuset, men behåller en knapp övervikt i senaten.

Maureen röstade nog till slut. För gamla segrar, som Medicare. Men sammantaget blev natten en smärtsam tankeställare för Obama. 2012 måste han ha ett bättre svar på bensinmackens uppmaning: ”Change everyone in Washington”.

Fotnot: Fler kommentarer till vad valresultatet får för konsekvenser hittar du på redaktionsbloggen.