Anna Danielsson Öberg. Foto: Anna Wikström

FREDAGSKRÖNIKA Varje gång samordningen mellan LO-förbunden spricker handlar det på olika sätt om hur kvinnors löner ska höjas mer än männens, skriver Anna Danielsson Öberg.

För tredje gången sedan industrimärket kom till 1997 är LO splittrat inför avtalsrörelsen. Alla förbund står inte bakom samordningen och skälet är oenighet om kvinnolöner – den här gången som vid tidigare tillfällen.

Hösten 2011 handlade oenigheten om en jämställdhetspott, IF Metall och andra LO-förbund inom industrin var kritiska och hoppade av. Det som skedde hösten 2015 är mer lika det som händer just nu. Förbunden var då ense om en låglönesatsning, men sade nej till att Kommunal skulle få göra extra satsningar på undersköterskor. Då hoppade Kommunal, IF Metall och GS av. Nu är det alltså dags igen. Kommunal hoppar av och då anser Pappers att samordningen inte existerar och följer med i avhoppet.

Varje gång samordningen spricker handlar det på olika sätt om hur kvinnors löner ska höjas mer än männens. Och i grunden handlar det om olika syn på hur det ska gå till. Många samtidigt, eller färre som får mer.

De tolv förbund som står bakom den nuvarande samordningen anser att det är bra att ge många ett lyft samtidigt. Vid onsdagens presskonferens underströk till exempel IF Metalls ordförande Marie Nilsson att metoden med en brytpunkt som använts sedan 2017 har fungerat och har inneburit att förbundets kvinnliga medlemmar har fått högre löner än vad de annars skulle ha fått. Fastighets ordförande Magnus Pettersson säger samma sak. Ett förbund med lågutbildade tjänar inte alls på att satsa på vissa grupper. Därför står förbundet bakom samordningen. Det i sig är ju intressant med tanke på hur 6F där Fastighets ingår har agerat de senaste åren. Kritiken mot att industrin bestämmer normen för löneökningarna har varit stenhård och krav har framförts vid flera tillfällen att ändringar måste ske. Ett av kraven handlar om att låglönesatsningarna måste vara mer omfattande än vad de har varit. Alla som tjänar under 28.000 kronor borde omfattas, enligt 6F. I förra avtalsrörelsen var brytpunkten för en sådan satsning satt till 24.000 kronor, i den nuvarande samordningen är brytpunkten 26.100 kronor och det accepterar tydligen förbunden eftersom de står bakom samordningen.

Kommunal vill premiera utbildning och hävdar att det är rimligt att yrkesutbildade medlemmar får högre löneökningar än andra. I förra avtalsrörelsen innebar det extra lyft till undersköterskor. Men nu låter det som om förbundet tänker sig en betydligt bredare satsning eftersom formuleringen yrkesutbildade används som en generell beskrivning. Hur många det handlar om och vilka löneökningar de ska få är dock i högsta grad oklart ännu. Att döma av intervjuer med förbundets medlemmar finns det stora förhoppningar om att många ska omfattas och att det handlar om rejäla lyft.

Ännu så länge är det också oklart vilka konkreta lönekrav förbuden inom ramen för LO-samordningen och Facken inom industrin har. De offentliggörs först om några veckor och sannolikt kommer Kommunals krav lite senare.

Arbetsgivarna har redan reagerat kraftigt mot ett LO-krav och det är kravet att höja avtalspensionerna. I dag börjar inbetalningen vid 25 års ålder och avslutas vid 65. Men inbetalningen borde börja vid första arbetsdagen och fortsätta efter 65 för de som jobbar längre. Det är ett krav som är mycket dyrt, anser arbetsgivarna som dessutom hävdar att löneökningarna måste bli lägre än tidigare eftersom konjunkturen är försämrad. Samtidigt beskriver Riksbanken läget inom svensk ekonomi som fortsatt gott.

Och nu stiger avtalstemperaturen. Skarpt läge blir det först om några månader, när förhandlingarna inleds. Men redan idag, fredag, träffas ansvariga förhandlare när Medlingsinstitutet arrangerar sin årliga konferens för parterna. Det är ingen djärv gissning att det blir en hel del prat om splittringen inom LO, men också annat, till exempel konjunkturen – inte minst beskedet igår från Riksbanken att en sannolik räntehöjning väntar.

För LO-förbundens kvinnliga medlemmar återstår bara att vänta och se. Än en gång är det deras löneutveckling som står i centrum. Men det betyder inte att deras löner höjs mer än männens – den här avtalsrörelsen heller.

Anna Danielsson Öberg är författare och frilansjournalist med lång erfarenhet av arbetsmarknadsbevakning