I dag erkände regeringen ett av höstens stora misstag. Genom en ”satsning” på yrkesutbildningar. Men låt dig inte luras. De 700 nya miljonerna är en nedskärning och inget annat.

Ett äpple är ett äpple och ett päron ett päron. Det tycker jag man kan vänta sig att vår regering skulle förstå.

Det verkar dock inte så.

Den lanserade nämligen precis en satsning på yrkesutbildningar. Och de kallar det just en ”satsning”. Problemet: satsningen är 700 miljoner trots att man i höstas skar ner en hel miljard. Jag är varken matematiker eller nationalekonom men till och med jag förstår att 700 miljoner är mindre än en miljard.

Med tanke på den kritikerstorm regeringen möttes av när de presenterade nedskärningen var det tydligt att de gjort bort sig. En slakt på 25 000 utbildningsplatser, kallade LO det. Oppositionen sade att regeringen var kortsiktig när den avbröt den fleråriga YH-satsningen som visat så goda resultat. Till och med regeringens vänner i näringslivet anklagade dem för löftesbrott när deras utlovade satsning på bristyrken blev en brutal nedskärning.

Deras ideologiska glöd har lett till nedskärning efter nedskärning

Det saknas kvalificerad arbetskraft i Sverige. Välfärd och näringsliv skriker båda efter personal, inte minst i Norrland, där nyindustrialiseringen lägger in nya växlar varje dag. Samtidigt finns det arbetslöshet. Men det är alltså inte för att det saknas jobb utan för att de arbetslösa inte har rätt kompetenser.

Här är yrkeshögskolan vårt främsta vapen. Med korta utbildningar inriktade på jobb är den en framgångssaga. Det med rätta. Nio av tio personer får nämligen jobb efter sin utbildning. Många av dem går direkt från arbetslöshet till en meningsfull vardag och kan börja bidra till samhället.

Vem skulle vilja skära ner på en sådan framgångssaga? Regeringen Kristersson förstås. Deras ideologiska glöd har lett till nedskärning efter nedskärning. Kulturskola, bistånd, naturvård, museer, klimat och mycket mer. Arbetsmarknadspolitiken är inget undantag. Att de nu försöker pudla sin miss med en torftig satsning är rent ut sagt pinsamt.

Visst är det ändå bra att kunna ta till sig feedback och rätta till sina misstag? Problemet är att regeringen inte gjort det. Istället för att erkänna sitt fel och återställa skadan man gjort låtsas de som om inget hänt. Inte bara det. Deras förslag förväntas ge 8 750 nya studieplatser mot de 25 000 som deras nedskärningar i höstas väntades innebära.

Men att ett äpple kan vara ett päron har blivit tydligt under de månader Ulf Kristersson har styrt. Bland ”felrekryteringar” och klimatfiaskon är detta ett till misslyckande i en lång rad. Det är bara synd att deras misslyckanden får effekten att många som hade kunnat vara på snabbspåret mot arbete istället får sitta hemma och vänta på bättre tider.

Lowe Smith Jonsson