Hennes ord famlade i tomhet. Hon talade i koder som förlorat sin mening. Den nyliberala retoriken är ur spår med sin tid.

De senaste veckorna har kvittojournalistiken firat inte så oväntade triumfer. Tillväxtverket, Näringsdepartementet och Stiftelsen för strategisk forskning har avslöjats med tungorna djupt ner i champagneglasen. Som bonus anlände Expressens berättelse hur Näringsdepartementets personal försökt lära sig kommunikation av Kolmårdens delfiner.

De svenska skandalerna är provinsiellt småmys jämfört med de som under året svept fram över kapitalismens globala kommandobryggor.

Ett koppel storbanker med Barclays i spetsen har manipulerat referensräntan för egna vinstsyften. Bedrägeriet har gjort livet surare för småföretag och medborgare. En anställd på JP Morgan Chase har spekulerat bort tre miljarder dollar på Londons finansmarknader. Den brittiska storbanken HSBC anklagas för att tvätta pengar åt mexikanska drogkarteller. I USA fortsätter till synes ändlösa avslöjanden om ohederliga banker i spåren av bolånekraschen. New Yorks chefsåklagare Eric Schneidermans pågående granskning av Wall Street kommer utmynna i ännu fler.

Dagarna före OS i London var det dags för säkerhetsföretaget G4S att visa sitt sanna ansikte: total inkompetens. De ville gärna ha kontraktet och pengarna, men klarade inte av jobbet. Den brittiska staten fick rycka in för att undvika katastrof. Fiaskot aktualiserade olika rapporter som avslöjat att G4s bevakar palestinska politiska fångar i israeliska fängelser och fungerar som aktiv partner i övervakningen på den ockuperade Västbanken. Skandalerna kring Rupert Murdochs globala mediakonglomerat News Corp utmynnade i maj i åtal mot bland andra Rebekah Brooks. Exemplen gäller finansföretag, övervakningsindustrin och mediavärlden. Tre hörnpelare i den ordning som växt fram det senaste kvartsseklet.

Det är naturligt att fyllas av otålighet att inget händer. Svenska Dagbladets ekonomireporter Daniel Kederstedt kommenterade skandalerna den 9 augusti: ”Det politiska systemet har ett osedvanligt stort överseende med finansaktörernas felsteg.” De så kallade aktörernas självuppfattning att vara oberörbara är en ren fräckhet mot medborgarna. Samtidigt som skandalerna kring JP Morgan Chase i London avslöjades meddelades att företagets vd räknat in en årslön på 163 miljoner dollar.

Men mest allvarligt är att de trots upprepade bedrägerier oftast lyckas framställa egna särintressen som viktiga allmänintressen. Den strukturella omfördelningen där lönernas andel av produktivitetsökningarna hela tiden minskar till förmån för vinsternas ifrågasätts fortfarande inte.

I brittiska Guardian ställdes i somras frågan vad som hade hänt om det i stället varit i fackföreningar, socialdemokratiska partier, människorättsrörelser och vänstertidningar liknande missförhållanden avslöjats. Frågan besvarar sig själv och avslöjar grundproblemet: den historiska maktförskjutningen.

Samtidigt förändras samhällsvärderingarna, även om det går irriterande långsamt. Kraschen 2008 blev slutpunkten för nyliberalismens långa dominans över först idédebatt och sedan även politiska beslut.

Förändringarna märks i språket, i hur man talar och förklarar. Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist är ordförande i styrelsen för Stiftelsen för strategisk forskning. När hon i DN försvarade de så kallade pr-satsningarna och laissez faire-kontraktet med Micael Bindefeld lät hon som en röst från en förgången epok: den nyliberala. Hennes ord famlade i tomhet. Hon talade i koder som förlorat sin mening. Hon lät som den gamla S-politikern Sten Andersson när han på 1980-talet utmålade föräldrakooperativa förskolor som grundskott mot svensk välfärd: helt ur spår med sin tid.

Nya skandaler från näringslivets toppskikt fortsätter helt säkert rulla in. En del med förödande konsekvenser. I sin artikel i SvD refererade Kederstedt en intervjuundersökning med anställda i Londons och New Yorks finanskvarter: 25 procent av dem kände till fiffel på sina arbetsplatser och ”runt en tredjedel känner sig även pressade att bryta mot lagen för att håva in mer pengar till sig själva i kommande bonusar”.