Det börjar med 1734 års riksdag. Stadsfysikus N. Boys föreslår att det i huvudstaden ska uppföras ett sjukhus som kan dubblera som vård- och undervisningsanstalt. Turerna har varit många, men det mest anmärkningsvärda i Serafimerlasarettets historia inföll helt nyligen.

I de vackra byggnaderna mitt emot Stockholms stadshus finns numer, bland annat, vårdcentralen Serafen. 2007 skedde en avknoppning, som det så oskyldigt heter. En grupp läkare fick köpa hela rasket av landstinget för knappt 700 000 kronor. För den summan får du tio kvadratmeter lägenhet ett kvarter bort på Norr Mälarstrand. Men i en stad med Filippa Reinfeldt som sjukvårdslandstingsråd räcker det till en hel vårdcentral.

Första kalenderåret gjorde läkarna en vinst på 2 250 000 kronor, vilket inte är så konstigt. Driftsmedel i form av skattepengar, lokaler, utrustning, kundkrets och personal ingick i köpet.

Nu har läkarna sålt Serafen till Capio, som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax. Vänsterpartiet uppger att Capio betalade 20 miljoner kronor.

Kopplingar mellan M och Carema är välkända. Därför har Dagens Arena undersökt relationen mellan M och läkarna som har skurit guld med täljkniv tack vare Serafen.

Huvudansvarig för den ideologiska utförsäljningen är Filippa Reinfeldt. Hennes närmaste medarbetare, biträdande sjukvårdslandstingsråd Lars Joakim Lundquist, är vän med Ulf Hallum – högste chef på vårdcentralen Serafen.

I fullmäktigeprotokollen från 2008 säger Lundquist att han känner Hallum ”personligen” och ”väl”. Lundquist berömmer sig också för att han ”leder ligan med avknoppningar” som är ”framtidens melodi”.

En fråga kryper sig på. Har Hallum, eller någon annan av läkarna, tackat Reinfeldt och Lundquist genom att donera pengar till M? Det får vi inte veta, eftersom M motsätter sig den redovisning av partibidrag som är självklar i resten av Europas demokratier.

Tror ni att Dagens Arena har fått en kommentar av Filippa Reinfeldt? Naturligtvis inte, en av Sveriges ledande politiker ger i princip inte intervjuer. Lundquist? Hans pressekreterare skickade en kommentar på 13 ord.

Samtidigt kommer uppgifter om att Proffice utfärdar landets lärarlegitimationer. På Blocket säljs ett tillstånd för att börja driva en friskola. Ett kryphål i lagen gör att vem som helst kan dra igång utan att först granskas av Skolinspektionen. Tillståndet ligger i ett aktiebolag.

Är alla dessa ”nya moderater” stolta över att deras valda företrädare säljer gemensam egendom till kompispris? Att de med ljusskygga bojkotter försvårar den mediala granskning som är självklar i en demokrati? Med Sanna Lundells ord: Jag vill höra Filippa Reinfeldt försvara och förklara.

Sedan har vi oppositionen, som visserligen har protesterat. Men fyra år efter att Serafen förskingrades saknas såväl konkret policy som en begriplig beskrivning av ett alternativ till dagens lekstuga.

Lekstugan eller förlamningen. Frågan är vilket som är mest upprörande.