Bild: Erja Lempinen

Filippa Reinfeldts påståenden om Karolinska får hård kritik från sjukhusdirektör Birgir Jakobsson.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) har de senaste dagarna riktat kritik mot sjukhusledningen på Karolinska Universitetssjukhuset. På måndagen intervjuades hon på nytt i SVT:s ABC:
– Jag är väldigt bekymrad och också besviken över att det står så många obemannade sängar inne på Karolinska sjukhuset. När man har ett avtal och ett vårduppdrag som ska bedrivas, och vi skriver under det avtalet, vill vi också att sjukvården ska finnas där, säger det moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Reinfeldt får nu mothugg från sjukhusets direktör Birgir Jakobsson. Samtidigt som sjukhuset tvingades ställa in alla planerade operationer befann sig Jakobsson på resa. Men i ett uttalande som är utlagt på sjukhusets intranät kommenterar han nu Filippa Reinfeldts uttalanden:

“Det är samtidigt med stor förvåning som jag har tagit del av vissa påståenden som gjordes offentligt medan jag var på resa. Det är för det första helt fel när det sagts att Karolinska Universitetssjukhuset inte skulle ha levererat vård enligt det avtal vi har med landstinget. Vi har utfört all den vård som är beställd och mer därtill.”

Han är också kritisk till de uttalanden som gjorts om att sjukhuset har fått ökade anslag. Det eftersom anslagen har stigit i relation till beräknade kostnadsökningar:

“Vi har fått en anslagshöjning på 2,3 miljarder, men det är ju kompensation för prisökningar enligt landstingets index och för ökat antal patienter, så att kalla det ”nya” pengar är fullständigt missvisande.”

Dagens Arena söker Filippa Reinfeldt för en kommentar.