Martin Klepke, Arbetet

Sverigedemokraterna grundar sin politiska propaganda på en lögn. Det gör de för att frammana ett hat mot folk av annat ursprung och annan hudfärg. Tydligare än så kan rasismen i Sverigedemokraterna inte beskrivas.

På affischer i Stockholms tunnelbana skriver Sverigedemokraterna att ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet”. Men affischerna är lögn. Det finns inget organiserat tiggeri.

Nu är det inte så viktigt för Sverigedemokraterna att hålla sig till sanningen. Syftet är ett helt annat när de ger sig på de allra värst utsatta, de som lever i en fattigdom som Sverigedemokrater knappt kan föreställa sig.

Syftet är att plantera en känsla av ”vi svenskar mot dom andra, de med mörkare skinn och konstiga kläder”. Och dom andra ska ut från vårt Sverige.

Först till sanningshalten. DN var först med en granskning. De lyssnade på tiggarnas berättelser och kontrollerade deras historier. Allt stämde. Eländet och utsattheten var precis så oerhört som människorna påstod att det var.

Regeringens nationelle hemlöshetssamordnare, kristdemokraten Michael Anefur, har även han studerat frågan om organiserat tiggeri, och kom till samma slutsats som DN.

Det är en myt. Verkligheten är värre än vi någonsin kan tro.

Eftersom dessa båda granskningar valsat runt i pressen en tid väljer Sverigedemokraternas Joakim WallersteinMetros fråga i dag om var de har fått sina uppgifter ifrån att i stället hänvisa till en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm. Något som en av rapportförfattarna, Patrik Cederlöf avfärdar med orden: ”de kan inte ha läst rapporten”.

Så mycket för Sverigedemokraternas faktaunderlag. Noll och intet. En medveten lögn, från ett parti som aspirerar på att få styra Sverige.

Men lögnen är värre än att den bryter mot grundläggande hyfs och etik mellan människor (den svenska etiken, som SD skulle sagt om de kommit på det först och ljugit även där). Och här blir det riktigt otäckt.

Den politiska historien är full av lögner vars främsta syfte är att befästa en bild snarare än att tala sanning. Ett av de mer kända propagandastyckena i den branschen är nazisternas jämförelser mellan judar och råttor i 30-talets propagandafilmer.

Tanken var att avhumanisera judarna och bygga upp en ”vi mot dom-känsla”, en känsla som skulle göra antisemitismen mer legitim. Att judar är råttor. Att rumänska tiggare tillhör brottssyndikat. De tillhör inte oss. De är knappt mänskliga. Ut med dem.

Därför täcker Sverigedemokraterna Stockholm med en lögn paketerad i 2,5 x 1,5 meter höga reklamskyltar.

Nu kan man visserligen fråga sig om detta inte är ett brott mot SL:s riktlinjer om att reklamen inte får vara ”sårande för folkgrupp”. Men SL har bedömt att så inte är fallet.

På frågan om det är okej med lögner svarar SL:s presschef Suss Forssman-Thullberg att SL inte tar ställning till om budskapet är sant eller inte.

En sanning lyfts i vilket fall med all tydlighet mot ljuset genom Sverigedemokraternas affischering. Det är att partiet grundar sin politiska propaganda på en lögn för att frammana ett hat mot folk av annat ursprung och annan hudfärg.

Tydligare än så kan rasismen i Sverigedemokraterna inte beskrivas, något att hålla i minnet när vi går till valurnorna.

Martin Klepke, politisk redaktör på LO:s tidning Arbetet.