Foto Carl von Schele

LO-kongress 2024 Timmermannen från Byggnads, Johan Lindholm vill att ett alltmer osynligt LO tar större plats i samhällsdebatten. 

”Arbetarrörelsen behöver en nystart. Vi som arbetarklass behöver tro på oss själva, stå på oss. Ingen annan kommer att driva våra frågor.”

Det är första veckan på jobbet för nya LO-ledningen. Att-göra listan är lång, 350 ombud har tagit beslut om 280 motioner om sånt som fackliga ombud ska diskutera. 

Värdighet för arbetarna

Timmermannen från Byggnads Johan Lindholm ger i sitt första tal som LO-ordförande kött och blod åt begrepp som värde och värdighet. Han ger exempel från de många områden där arbete och arbetare skapar värde för samhället och näringslivet men också värdighet för arbetarna, ett begrepp han använder konsekvent. 

”Arbetare utgör länkar av kedjor som skapar värde och värdighet när vi sanerar, delar ut post, plogar vägar. reparerar rulltrappan, när vi hjälper dig med färdtjänsten. tänder ljusen vid en dödsbädd, tröstar barn, läser högt, ser till att alla får vara med på rasten, hjälper gamla att resa sig. Det är helt enkelt vi som får Sverige att fungera”, säger han, vilket också var kongressens devis.

Baksidan handlar om nedvärderingen av det medlemmar i LO åstadkommer, liksom de problem de ser i vardagen. Facket har numera, enligt Medieakademin högre förtroende än regeringen och bankerna och dubbelt så högt förtroende som politiska partier. Men arbetares frågor har tryckts undan i medier med medelklassglasögonen på, till förmån för tech-bolagens senaste uppdateringar, ränteprofeternas senaste gissningar, entreprenörernas hyllande av sig själva, aktiekursens upp- och nedgång, med mera. 

Ta plats i opinionsbildningen 

Även om de själva tror det är det inte börsnissarna och bankfolket som skapar värde i Sverige.

Att Dagens Industri i en ledare samma dag som Lindholm väljs (18 maj) skriver att “Det är inte LO som får Sverige att fungera” är förväntat. DI ogillar även LO:s motstånd mot jobbskatteavdrag, kampen för kollektivavtal med Tesla, och kortad veckoarbetstid. För att ta några exempel.

Följaktligen blev det en tämligen torftig bevakning av kongressen utanför fackförbundspressen. Deppigt men inte överraskande.

Mer häpnadsväckande är att Godmorgon världen, Sveriges Radios två timmar långa direktsända aktualitetsprogram inte ens i sin mediepanel hade några minuter för kongressens vägval mellan lag eller förhandling i arbetstidsfrågan som berör runt två miljoner arbetare. En fråga som är viktig på riktigt, som statsministern skulle uttryckt det, om än inte om dessa ämnen.

De som lyssnade på ombuden i debatten. fick tips på ett antal granskningar och reportage från sånt som berör i vardagen för den som är timanställd, lågavlönad, får en usel pension efter ett helt yrkesliv, eller inte har råd med tandvård. Men som regelmässigt ratas i nyhetsbevakningen. Följaktligen blev det en tämligen torftig bevakning av kongressen utanför fackförbundspressen. Deppigt men inte överraskande. Arbetarnas frågor har tappat mark.

Att ta plats i opinionsbildningen handlar förstås också om att satsa på opinionsbildningen, där näringslivet öser miljoner över sina tankesmedjor och övriga påverkansplatser och personer medan den fackliga rörelsens egna tidningar sätts på sparlåga.

Behöver bli fler

LO:s nyvalde ordförande talar om rättvisa, att stärka arbetarna, att sätta ner foten mot den grasserande arbetslivskriminaliteten, som gör hela Europa farligt att jobba i.  Johan Danielsson, LO-utredare och (S)-kandidat till EU-valet i juni vill se ett näringsförbud för kriminella i hela EU. Största utmaningen är att bli fler medlemmar. 

”Det går inte att låtsas att allt är som vanligt eller tro att andra ska göra jobbet. Vi måste bli ännu bättre. Det är vi tillsammans som måste göra jobbet.” Att vara närvarande på arbetsplatserna är prio ett, understryker LO:s ordförande. Vill man påverka gör man det med medlemmarna. I deras vardag.

Han får många applåder, den längsta när han lovar kräva borttagen karensdag när S återfår regeringsmakten. S-ordförande Magdalena Andersson säger i en intervju med Dagens Arena  inte nej till att driva krav på kortare arbetstid men utfärdar inga vallöften vid sitt besök på kongressens sista dag. Allt handlar förstås om hur majoriteten ser ut efter nästa val.

Maktbalans

Under åren har Lindholm sjungit ut mot för låga lönekrav, för dåliga villkor i det nya huvudavtalet, slavarbete för byggjobbarna i Qatar, liksom trakasserier mot kvinnor på de svenska byggarbetsplatserna. 

Att han även var med i striden om kollektivavtal i Vaxholm 2005, där Sveriges S-regering, då med stöd av SD och V, så småningom ändrade lagen för att balansera förlusten i EG-domstolen gör honom också rustad för kommande fajter, inom och utanför LO-familjen.

Den helt nya ledningen borgar för maktbalans: Lindholms ska samarbeta med  Louise Olsson, förste vice ordförande från Elektrikerna, Jessica Leiding, andre vice ordförande från Kommunal, och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, den mest välkända i gänget, efter samma uppdrag på IF Metall. Tillsammans ska de ”hitta den kollektiva styrkan” och enighet om hur mycket av löneandelen som ska tillfalla arbetarna.

Som Lindholm säger: ”LO-samordningen 2025 är viktig och ska visa att vi kan hålla ihop.” Kongressmandatet att ta förhandlingsvägen för kortad arbetstid är på plats, viljan att hålla ihop om lönekraven verkar ha stärkts. 

Det är dags att visa värdet av att 1,4 miljoner medlemmar i LO:s förbund får Sverige att fungera.

Liv Beckström