Tanvir Mansur

fredagskrönika Det finns ett sätt att prata med unga killar om sex, som inte bara handlar om anatomi och könssjukdomar, utan om respekt, skriver Tanvir Mansur. 

Ville inte du att någon faktiskt pratade med dig om sex när du var ung? Någon som kunde guida dig, som mentalt höll dig i handen när du hade sex för första gången.

För mig hade det varit värt mycket om jag hade haft någon som kunde svara på frågor och förklara saker på ett pedagogiskt sätt. Ofta är det så att vuxna har svårt att prata om sex. Det är som att de plötsligt blir nervösa när frågorna kommer upp, och inte vet vad de ska svara.

Jag är en typisk sån person. Därför blev jag glad när jag såg att det har kommit ut en ny utgåva av boken Respekt – En sexbok för killar.

Författaren, Inti Chavez Perez, hade arbetat som journalist i flera år när han fick upp ett intresse för frågor sexualitet och maskulinitet. Han blev engagerad i RFSU och började arbeta med sex- och samlevnadsundervisning på skolor.

Boken är ett resultat av samtalen han hade under den tiden. Vad killarna sade styrde utformningen av boken. Varje kapitel ger exempel på saker som killar har sagt, eller frågat om. Men den slänger också in viktig statistik och forskning.

Den första utgåvan (2010) har redan använts på skolor, socialtjänster och SIS-hem för brottsdömda ungdomar. Nu har den uppdaterats och ges ut på tolv olika språk för att spridas internationellt.

För personer som är respektfulla blir på lång sikt mer lyckade i kärlek och sex.

Det är en lugn och pedagogisk guide för att prata om sex, men också om jämställdhet och homofobi. Chavez Perez tar upp sex med tjejer och med killar.

Den handlar också om vad kärlek är och kan vara, eller varför det är viktigt att prata om sina känslor. Det är som att ha en storebror som pratar med en.

Alla frågor som en ung kille kan tänka sig fråga finns det svar på i boken. Från »spelar storleken roll?« till »hur gör jag första gången?«.

Men den förklarar tyvärr inte hur man »flossar«. I och för sig tror jag inte att några ungdomar vill lära sig om en danstrend som slutade vara populär i somras. Även om jag själv fortfarande flossar för att imponera på folk.

När killar är målgruppen, så behöver du utgå från deras erfarenheter på ett språk som de fattar. Därför kan saker som kan vara självklarheter för många vuxna, behöva förklaras väldigt grundläggande.

Och det är det som är så tacksamt med boken. Det finns ett sätt att prata med unga killar om sex, som inte bara handlar om anatomi och könssjukdomar.

Dessutom finns det många föreställningar om sex. En vanlig sådan är myten om mödomshinnan. Boken förklarar både hur myten har skapats, och varför den är skadlig.

Bara så sent som i mars i år släpptes en översatt bok från USA som sprider faktafel om mödomshinnan. Därför är det viktigt att den här myten krossas, och att Respekt sprids på fler språk än svenska.

Framförallt gillar jag approachen som Chavez Perez har. Att det handlar om respekt. Han skriver: »Om man vill vara bra i kärlek och sex måste man också vara respektfull. […] Om man vill vara respektfull räcker det ofta med att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Men när det kommer till tjejer är det lite speciellt. Eftersom vi lever i ett samhälle där tjejer som grupp har mindre makt, är det också vanligare att tjejer möter respektlöshet

Sedan ger han flera exempel på hur kvinnor har blivit behandlade av killar i grupp. Bland annat hur vanligt tafsning är i skolan och att tjejer blir kallade slampor.

På en gång kommer jag på flera vuxna män som borde läsa den här boken.

Här är de sex »respekttekniker« som boken beskriver:

  1. Respektera dig själv
  2. Gå inte över andras gränser
  3. Stoppa ryktesspridning
  4. Kontrollera inte andra
  5. Lyssna och ge plats
  6. Dela lika på arbetet

Det här är väldigt smart. Jag tror att de flesta människor vill se sig själva som någon som visar respekt.

Och om det går att vidga definitionen av det begreppet kommer fler hoppa på tåget. För personer som är respektfulla blir på lång sikt mer lyckade i kärlek och sex. Och vi får ett bättre klimat i samhället om vi också är det.

Tanvir Mansur är skribent och producerar poddar.