Människor kommer inte återvandra för att Sverigedemokrater är värst på Twitter. Regeringens politik innebär att vi lägger pengar på att gå miste om potentiell arbetskraft.

”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!” skrev Tobias Andersson, Sverigedemokrat, på Twitter i valrörelsen.

Han bildsatte tweeten med SD:s allt annat än bildsköna tunnelbanereklam.

Att förpesta kollektivtrafiken för att vi alla ska bli triggade och sprida vidare Sverigedemokraternas små önskedrömmar är numera ett gammalt, men fungerande knep.

Sverigedemokraternas agenda handlar istället om om misstänksamhet och okunskap

Återvandringståget upprörde rätteligen många. Liberaler röt till för kanske sista gången. Efter valet blev det tyst från deras håll. När katten stirrar ner en vågar inga råttor dansa på bordet, så att säga. Och nu ska den här regeringen försöka blidka extremhögern gällande återvandring och invandring. Det kommer inte att bli vackert.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ska få fler att återvända. Det ska göras med ekonomiska incitament. Att få vill flytta med sina barn till en osäker plats även om man får ett bidrag med sig på vägen verkar inte finnas med i kalkylen. Budgeten för återvandring höjs tio gånger om. Ännu mer pengar lovas om man kan locka människor att återvandra snabbt.

Det kan nog bli svårt.

För trots att det här stödet redan finns, har få utnyttjat det. I snitt typ fem personer om året sedan 2013. Man får inte uppehållstillstånd i Sverige för att man har ont om pengar i sitt gamla hemland, utan man får det för att man har skyddsbehov. Det krävs alltså ofta mer än pengar för att man ska flytta tillbaka.

Stödet ska nu höjas och riktas till människor som är ekonomiskt marginaliserade, det som ofta kallas ”utanförskap” när målgruppen har utländskt påbrå. Att skapa jobb genom att stimulera ekonomin i en konjunktur och rusta upp arbetsförmedlingen, som vi alla skulle tjäna på, har man gett upp. Istället för att ge människor en chans att bidra till samhället signalerar man att de är ovälkomna. Man lägger till och med en hel del pengar på det.

”Det kostar en hel del att se såhär billig ut” sa Dolly Parton en gång. Hon använde billig som synonymt med smaklös, det blir tyvärr så på amerikanska. Men Parton är både snygg och smart. Kanske är det hennes ord som funnits i regeringens bakhuvud när man bestämde för att slå in på återvandringsbanan? Det kostar en hel del att framstå som såhär inhuman.

Man går miste om potentiell arbetskraft. Den rasistiska retoriken som, lets be honest, utgör fonden till återvandring försämrar integrationen och tilliten i samhället. Och det är slöseri med resurser att försöka få människor att återvända när det inte går att återvända.

Ingen har något emot att människor som beslutar sig för att flytta tillbaka till sitt gamla hemland när situationen tillåter beviljas stöd. Det stödet kan behöva förändras i takt med tid och omständigheter. Men Sverigedemokraternas agenda handlar istället om om misstänksamhet och okunskap. Som om en flykting kan återvända till talibanernas Kabul för att Tobias Andersson ville vara värst på Twitter.