Bild: Jann Lipka

TCO vill förhandla fram bättre boräntevillkor för sina medlemmar. Samtidigt varnar EU-kommissionen för att hushållens belåningsgrad är farligt hög.

I en artikel på DN Debatt skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark att TCO ska förhandla med banker om billigare bolån till medlemmar i TCO-förbund. Eva Nordmark liknar det vid TCO-förbundens framförhandlade gruppförsäkringar och medlemslån.

Eva Nordmark menar att ”bankernas dåliga följsamhet till Riksbankens räntesänkningar är provocerande för vanliga kunder som försöker få ekonomin att gå ihop.” I debatten om boräntorna har även bland andra finansminister Anders Borg (M) och LO:s chefsekonom Ola Pettersson menat att bankerna bör sänka boräntorna när Riksbanken sänkt reporäntan.

Samtidigt har EU-kommissionen nyligen varnat för att de svenska hushållen har en av de högsta skuldnivåerna i hela EU. Bolånen pekas ut som ett särskilt problem. Andra, som debattören Lars Wilderäng, har menat att kopplingen mellan reporäntan och boräntan inte är given, och att bankerna finansierar de långa bolånen med kortsiktigare lån på finansmarknaderna, vilket ger högre ränta.

Eva Nordmark medger i debattartikeln att de högre boräntorna till viss del beror på statens kapitaltäckningskrav och att höga bolånekostnader förvärras av ”det i och för sig nödvändiga bolånetaket”, som införts av den borgerliga regeringen.

Facket brukar stoltsera med att man tar ansvar för ekonomin. Är lägre räntor som lockar till mer lån ansvarsfullt i dagens läge?
– Vi vill inte att belåningen ska öka kraftigt. Riksbanken har sänkt räntan för att få fart på ekonomin. Facken har tagit ett viktigt ansvar för svensk ekonomi i våra lönerörelser. Bankerna behöver följa med när det gäller boräntorna. Vi behöver fart i ekonomin för att kunna satsa framåt, säger Eva Nordmark.

Du skriver att ”huvudproblemet tycks vara avsaknaden av en effektiv konkurrens på den svenska bankmarknaden”. Kommer dina förslag åt det problemet?
– I och med att vi är så pass många medlemmar i TCO-förbunden är det klart att vi kan påverka marknaden om vi tecknar avtal med en bank. Vi är en stark kundgrupp. Jag har i dag blivit kontaktad av Swedbank, som vill träffas. Vi får se om det leder fram till förhandlingsbordet.

I artikeln finns ett exempel rörande personer med 1 miljon kronor eller mer i bolån. Hur många TCO-medlemmar har en sådan situation?
– Vi har inte sådana uppgifter i våra register. Men vi vet att det är en viktig fråga för många. Under dagen har det blivit tydligt för mig. Det är många som har hört av sig och sagt att den här typen av stöd vore bra.

Vad säger du till TCO-medlemmar som inte har några bolån och kan tänkas ifrågasätta den här prioriteringen?
– Det får man ta, det är samma sak med de medlemslån vi erbjuder. Det är en möjlighet för de som vill och har ett intresse. För de personerna kan det vara ett bra stöd.