Bild: Johan Oedmann

Ulf Kristersson har flera gånger varit i blåsväder men har visat sig vara en tålig politiker som klarar sig kvar trots att han gång på gång får skarp kritik.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson var när han på 1990-talet skrev böcker för Timbro riksdagsledamot för Moderaterna och hade nyligen förlorat ordförandevalet i Moderata ungdomsförbundet, där han fick se sig slagen av Fredrik Reinfeldt.

Rikskänd blev han dock först 2008 då det uppdagades att han via privata kontakter tillskansat sig en hyresrätt som egentligen var avsedd för utsatta och hemlösa kvinnor. Detta skedde samtidigt som Kristersson var socialborgarråd och högst ansvarig för insatserna för utsatta och hemlösa.

Kristersson kritiserades också under 2010 för att han var med och sålde ut allmännyttans 1 200 lägenheter för billiga 6 600 kronor kvadratmetern till Einar Mattsson AB, vars vd Stefan Ränk ordnat hyreslägenhet åt Kristersson och hans fru. Kristersson, som är vän med Ränk privat, fick också behålla lägenheten trots att han och hustrun bodde på andra adresser – ett regelbrott som andra hyresgäster vräks för.

Kristersson har också tidigare erkänt att han anlitat städhjälp svart under sex månader 2001.

2008 hamnade han också i blåsväder när det uppdagades att han som borgarråd under 2007 rest till Kina var tredje månad för 128 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Kristersson själv menade att han bland annat var där för att föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati medan kritikerna menade att han gjorde sin fru sällskap när hon för Swedish China tradecouncils räkning sålde marknadsinformation.

När Ulf Kristersson i samband med seminarieserien Svensk välfärdspolitik 100 år sa att ”den svenska välfärdsmodellen utvecklades under samsyn mellan höger och vänster” och att det är ”ett arv som måste vårdas” anklagades han för historierevisionism och tvingades backa. Diskussionen nådde även riksdagen där Kristersson försvarade sin tidigare syn på välfärdsstaten – som han 1990 skrev att moderater har ”ett uppdrag att bekämpa och avskaffa” – med att det bara var en kritik mot ”brister i monopolmodeller” som inte längre finns.

Dagens Arena uppmärksammade också under våren Ulf Kristerssons svängning kring konsekvenserna av att återinföra de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Det han först sa skulle kosta 2,4 miljarder kronor årligen ändrades, när förändringen till slut tvingades fram av oppositionen, till ”i princip” ingen skillnad alls.

Flera av Moderaternas 107 riksdagsledamöter i dag är betydligt yngre än Kristersson var när han skrev ”Non-working generation”. Han var också tre år äldre än Annie Lööf när hon tillträdde som partiledare för Centerpartiet och näringsminister.

Se när Ulf Kristersson ställs till svars om sitt boende: