Foto: Pixabay

Sprängdådet i Istanbul Sprängdådet i Istanbul som krävde åtta människoliv kan påverka Sveriges Natoförhandlingar med Turkiet. Det säger Sveriges före detta Turkietambassadör Michael Sahlin till Dagens Arena. 

Det var vid 16-tiden på söndagseftermiddagen som en stor explosion inträffade mitt i centrala Istanbul. Åtta personer uppges ha dödats och 81 skadats. Det är ännu oklart vilka som ligger bakom dådet men Michael Sahlin, Turkietkännare och före detta Turkietambassadör, menar att det framför allt handlar om tre grupper som misstänks för dådet. 

– Vi vet ännu inte vilka som ligger bakom detta men man kan gissa på tre entiteter som turkarna brukar peka på. Det handlar i första hand om PKK eller deras syskon i Syrien YPG. De två andra alternativen är IS eller Gülenrörelsen. Men då ska man komma ihåg att Gülenrörelsen aldrig använt sig av bomber, utifrån vad man känner till. 

Michael Sahlin

 

Michael Sahlin menar att det går att dra paralleller till de terrordåd som skedde i Turkiet för ett antal år sedan. 

– Dådet för tankarna till 2016 då det smällde bomber hela tiden. Då ansåg man att det var såväl IS som PKK som låg bakom, lite beroende på vilka mål dåden riktade sig mot. IS gav sig på civila medan PKK:s dåd mer riktade sig mot militära mål. 

Om regimen skulle peka ut PKK för söndagens dåd kan det få konsekvenser för Sveriges förhandlingar om Natomedlemskap, menar Michael Sahlin. 

– Om det är så att regimen binder sig vid PKK eller om de säger att det är YPG från Syrien kan det få konsekvenser i förhandlingarna. Det skulle stärka turkarnas kravlista i synen på PKK, vilket rimligen skulle innebära en hårdare inställning. Dessutom gör det här dådet att det blir svårare för andra länder att ifrågasätta terrorproblematiken i landet, säger han.