SWEU_Press/Centerbilder

Migrationsminister Tobias Billström och Moderaterna står helt ensamma i alliansen när de argumenterar för mindre invandring.  

Moderaterna vill minska både asylinvandringen och anhöriginvandringen till Sverige, meddelade migrationsminister Tobias Billström (M) på fredagen. Ett uttalande som omedelbart mötte skarp kritik från såväl Moderata ungdomsförbundet som flera av kollegorna i de andra allianspartierna. På söndagen underströk han budskapet i SVT:s Agenda: Invandringen till Sverige ska minska.
– Det är tydligt att väljarna vill ha förändringar när det gäller invandring och migration, sade Billström i SVT.

En rad ledande sverigedemokrater välkomnade omedelbart omsvängningen men inom alliansen har Billström svagt stöd för sin uppfattning. En av de som reagerat starkast mot migrationsministern är kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber.
– Han pratar inte om människor utan bara om ”volymer” och ”flöden”. Jag vänder mig starkt mot retoriken. Visst kan vi beskriva samhällsproblem på olika sätt men den problembeskrivning han ger ställer jag mig inte bakom. Inte heller de lösningar han indikerar att han vill se, säger hon till Dagens Arena.

Du skrev på twitter att du skulle ”aldrig kunna gå till val på en sån linje som Billström ger uttryck för”.
– Nej, och jag är mycket oroad. Vi är fyra partier i alliansen och alla får skapa sin politik, sen sätter vi oss i förhandlingar om vad vi gemensamt går till val på. Men om det här blir en gemensam valfråga skulle jag bli väldigt besviken på hela alliansen. Jag har väldigt svårt att tro att alliansen skulle gå till val på detta, säger hon och fortsätter:
– Tittar vi på utvecklingen i Danmark är det här det värsta som kunde hända. Nu ger man Sverigedemokraternas problembeskrivning lite legitimitet, i och med att det är ansvarig minister som går ut.

Hans Backman, migrationspolitisk talessperson för Folkpartiet, säger att fokus bör ligga på att få fler länder att ta ansvar snarare än att Sverige ska backa från sitt.
– Det är viktigt att vi inom EU tar solidariskt ansvar för flyktingmottagandet, och där finns det olika vägar. Bland annat EU:s flyktingfond. Vi vill gärna ha en större fond så att de länder som tar ansvar också får pengar. Sen ska vi sätta press på länder som inte tar sitt ansvar, säger han och fortsätter:
– En annan viktig sak är FN:s kvotflyktingar, ett system vi är anslutna till och som vi tycker alla EU-länder borde ansluta sig till. I Sverige tar vi emot 2 000 kvotflyktingar per år. Om alla länder i förhållande till sin folkmängd tog emot lika stor del som vi skulle vi kunna ta emot 100 000 fler flyktingar inom EU. Då ökar vi fördelningen av ansvaret.

I övrigt menar Backman att alliansen och Miljöpartiet redan har en överenskommelse och inte behöver förhålla sig till Moderaternas interna arbetsgrupp förrän de kommer med konkreta förslag. Men han tycker inte att migrationsministerns resonemang håller ihop.
– När Billström säger att vi ska minska volymen som kommer hit är det ju inte så enkelt. Den volym som kommer och som har skyddsbehov är inget man kan minska. Det är en volym som finns och bestäms av läget i världen. Det är lite svävande uttryckt, säger Backman och fortsätter:
– Och när det gäller anhöriginvandringen är det jätteviktigt för Folkpartiet att poängtera att barn aldrig ska skiljas från sina föräldrar.

Caroline Szyber (KD) håller med de som jämfört Moderaternas utspel med Sverigedemokraternas politik.
– Man blir en lite sämre kopia på Sverigedemokraterna. Det där har folk sagt till mig och mitt parti också: om vi bara skulle bli lite invandringskritiska så kan vi få tre procentenheter av Sverigedemokraternas röster. Men mitt svar är alltid att folk inte vill rösta på en sämre kopia, de vill rösta på originalet. Dessutom vill jag inte ha de rösterna, för jag kan inte lova något som jag inte tror på eller tycker.

Tror du det här utspelet är förankrat hos Fredrik Reinfeldt?
– Ja, de hade partistyrelsemöte i fredags så jag tror att det är förankrat. Att Billström tycker såhär är inte så förvånande, den känslan fick jag redan för väldigt länge sen. Men att det fanns så stort stöd också för övrigt i Moderaterna trodde jag inte.

Johan Hedin är migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet. Han tycker att det är viktigt att man håller fast vid de beslut man redan fattat.
– För oss är asylrätten det mest grundläggande och anhörigåterföreningen är viktig för att hitta hem i ett nytt land. Försörjningskravet kom för två år sedan och förhandlades då, med en massa undantag. Och något av det viktigaste är att lagstiftningen är långsiktig och hållbar. Man kan inte ändra hur som helst och nu har vi den här överenskommelsen. Min uppfattning är att den ligger fast, säger han till Dagens Arena.

Samtidigt poängterar han att det finns ett stort behov av ökad invandring och fler invånare i arbetsför ålder i Sverige, tvärt emot vad Billström och Moderaterna tycker.
– Antingen sätter man fart på barnafödandet, hur man nu ska göra det? Vi vill hur som helst inte adressera det via lagstiftningen. Eller så är det Reinfeldts lösning om att höja pensionsåldern till 75 år, vilket i vissa yrken faller på sin egen orimlighet. Eller så kan vi se till att få fart på inflödet av människor i arbetsför ålder. Det här är ett problem vi måste ta tag i vare sig vi vill eller inte. Den som vill minska invandringen till Sverige måste ha svar på hur man ska lösa demografiutmaningen.