Bilden är ett collage: Kungliga biblioteket/Public domain/Wikipedia, Skärmdump SVT, Dagens Arena.

Nytt avsnitt av Arenagruppens Politiska Snackfest! Delar av ledarredaktionen snackar svenska värderingar, auktoritära ledare och hur negativa de svenska ledarsidorna egentligen är till invandring. 

I veckans avsnitt av den Politiska Snackfesten är det Vesna Prekopic, lärare och skribent, som gör Lisa Gemmel och Daniel Mathisen sällskap.

Anna Kinberg Batra höll nationaldagstal där hon pratade om svenska värderingar och lovskola. Vad händer egentligen med Moderaterna? Och vilka är dessa svenska värderingar hon pratar om?

Dagens Nyheter publicerade den 2 juni en text om vår längtan efter auktoriteter. Vi ser det i att partier som Sverigedemokraterna växer i Sverige, Victor Orbans Ungern och Donald Trumps framgångar i USA. Den Politiska Snackfesten diskuterar fenomenet och varför vi har hamnat här.

Förra veckan publicerade Niklas Bolin, Jonas Hinnfors och Jesper Strömbäck den vetenskapliga artikeln Invandring på ledarsidorna i svensk nationell dagspress 2010-2015. Forskarna har tittat närmre på hur Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska dagbladets ledarsidor skriver om invandring – negativt, neutralt eller positivt. Vad är egentligen en negativ syn på invandring i forskarnas ögon, och vilken roll spelar ledarsidornas syn på medborgarnas syn på migration?

Länkar till sådant det pratas om i podden:
Så tror svenskarna att det går i fotbolls-EM.

Lästips:
I Magasinet Arena skriver Karim Jebari om vad den politiska psykologin säger om varför vi dras till auktoritära ledare.

Jingeln är skapad under Creative common-licens och hittas här.